IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да увеличи бюджета на ЕС с близо 5%

Земеделието поглъща най-голяма част от средствата в бюджета на Европейския съюз

15:57 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Европейската комисия (ЕК), която е изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС), поиска значително увеличение на годишния бюджет на ЕС, рискувайки нов скандал между държавите членки.

ЕК настоява за 4,9-процентно увеличение на средствата в европейския бюджет, което е доста над равнището на инфлацията в ЕС, която е около 3%, пише BBC.

Британското правителство реагира критично и заяви, че увеличение от 4,9% "не е приемливо" в момент, в който страните налагат строги икономии в държавните разходи.

Искането на Комисията за разширяване на бюджета на ЕС с почти 6% миналата година доведе до спорове между нейни членове, правителствата на Великобритания и други страни.

След продължителни преговори увеличението на бюджета за 2011 бе ограничено до 2,91%.

Разширяването му с още 4,9% ще увеличи бюджета на ЕС за 2012 година до 132,7 млрд. евро.

Еврокомисарят по бюджетната политика Януш Левандовски описа искането като „деликатно балансиране, което комбинира мерки за строги икономии и растеж, които касаят 500 милиона европейци”.

Той настоява, че ЕК трябва да поеме разходите по вече поетите ангажименти, но допълва, че очаква "тежки преговори" за размера на бюджета.

Богат-беден

Миналата година над 80 млрд. евро от бюджета на ЕС бяха заделени за субсидиите в селското стопанство и за разходите за регионално развитие.

Най-голямо в бюджета за следващата година се предвижда да е увеличението в средствата за регионално развитие, научни изследвания и насърчаване на икономическия растеж, посочва Ройтерс.

Тъй като новите, по-бедни членове на ЕС получават най-голяма част от парите за развитие, то спорът за увеличаването на бюджета често е между тях и по-богатите държави.

Миналата година Великобритания, Франция и Германия предложиха бюджетът на ЕС да бъде замразен до 2020 г., като евентуални увеличения в него да се обвързани с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още