IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише е уверен, че САЩ ще се справят с дефицита

Ръководителят на ЕЦБ смята, че възстановяването на световната икономика е устойчиво

15:53 | 21.04.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви оптимистично днес, че световното икономическо възстановяване се е оказало устойчиво и вярва, че САЩ ще се справят успешно с бюджетния си дефицит.

„Имам доверие в САЩ, че ще се справят с бюджетната си ситуация”, посочи Жан-Клод Трише в интервю за френското радио BFM, цитирано от Ройтерс.

Позовавайки се на продължаващите преговори за спасителен заем за Португалия от Европейския съюз и Международния валутен фонд, Трише заяви, че преговорите се основават на разбирането, че споразумение може да се постигне преди предстоящите избори в страната.

Освен това ръководителят на ЕЦБ посочи, че вдигането на основния лихвен процент в еврозоната през този месец не е непременно първото от серия планирани повишения.

Трише допълни, че на този етап не се наблюдават обезпокоителни знаци за наличие на вторични инфлационни ефекти.

Според него силата на еврото на валутните пазари през последните месеци се дължи на „феномена около щатския долар”. Силният щатски долар е от интерес за цялата международна общност, допълни Трише.

В началото на този месец ЕЦБ увеличи основния си лихвен процент от 1 на 1,25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Грешна е според нашите разбирания. Докато на момците там, обаче, се плащат щедри бонуси, за да правят това, което и в момента, сам познай, дали щат или не щат промени поведението си. А...дали не целят точно това, което те тревожи?- Просто питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
докато доларът не се срине като резервна валута играта ще продължава . иначе ЕЦБ безспорно върши големи щуротии - никакво възстановявяне няма а вдигането на лихвения процент допълнително ще усложни положението на длъжниците в Европа . нещата отиват на разпад , икономичесната поллитика на ЕЦБ е грешна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
То това е далаверата: Обявява подкрепа за долара, това относително сваля еврото, докато от Хамериката не могат да се сърдят, рекъл е добра дума за тях...Най-висша школа по иезуитски номера е това, Банковата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader2
преди 13 години
САЩ нямат никакво намерение да се спавят с дефицита - така или иначе Европа го финансира . Трише отново дрънка врели -некипели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
finansa
преди 13 години
Даммм,той беше "уверен" и за Гърция,и за Ирландия,и за Португалия...Като им дойде реда на щатите,пак пазарите ще са му виновни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още