IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната карта за развитие на европейската енергетика ще е готова до месеци

Стрес тестове на ядрените централи ще се провеждат от операторите на съответните централите, а държавните регулатори ще проверяват резултатите

16:03 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пътната карта за развитие на европейската енергетика ще е готова до месеци

Пътната карта за развитието на енергетиката в Европа до 2050 г. трябва да бъде готова до края на тази година. Европейският съюз ще има дългосрочна единна политика за развитието на енергийния сектор, като целта е постигане на конкурентоспособен, устойчив и сигурен енергиен отрасъл. За това са се договорили министрите на енергетиката на ЕС по време на неформалното заседание, проведено в Будапеща, в което участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от ведомството. 

Държавите-членки на общността се стремят към 80-процентно намаление на въглеродните емисии до 2050 г. спрямо нивата от 1990 г. "За да постигне тази цел, България залага на максимално използване на местните ресурси", е обявил министър Трайков по време на заседанието.

Страната ще разчита на повишаването на енергийната ефективност, чистите въглищни технологии и използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Опцията за използване на ядрената енергия също е отворена, като е необходимо да се знае пълната цена с включени разходи за безопасност и отработено гориво, обяснил Трайков.

Целта за сериозно намаляване на въглеродните емисии поставя на дневен ред и въпросът за т.нар. въглеродно изтичане (невъзможността на някои компании да се справят с екологичните инвестиции). Постигнато е съгласие да се проведе отделен диспут за социалните и икономическите ефекти от прехода към нисковъглеродна икономика.

На срещата министрите са дискутирали и възможностите за развитие на общ европейски енергиен пазар, както и единната енергийна политика спрямо трети страни.

Тема на неформалното заседание са били и разработваните в момента единни критерии за стрес тестовете на ядрените инсталации в Европа.

Бъдещите стрес тестове ще се провеждат от оператора на съответната централа, а резултатите ще бъдат проверявани от регулиращия орган на държавата, станало ясно от дискусиите. Последен етап от технологията на стрес тестовете е партньорската проверка от международната общност. Този процес се очаква да приключи до края на 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още