IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард е най-вероятният следващ директор на МВФ

Четирима от последните десет главни директори на МВФ са били от Франция

11:28 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристин Лагард може да стане първата жена, оглавила МВФ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард може да стане първата жена, оглавила МВФ. Снимка: Ройтерс

Шансовете на френския финансов министър Кристин Лагард да застане начело на Международния валутен фонд (МВФ) се увеличиха, след като британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви през уикенда, че страната му ще подкрепи нейната кандидатура.

По този начин Кристин Лагард може да стане първата жена, която да оглави базираната във Вашингтон международна финансова институция, пише Bloomberg.

В края на миналата седмица немският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Европа се оформя консенсус за това, че Лагард е най-подходящият кандидат за ръководния пост в МВФ.

Междувременно се очаква да Мексико предложи днес гуверньора на Мексиканската централна банка Агустин Карстенс за кандидат от името на развиващите се икономики. Карстенс е бил заместник-директор на МВФ от 2003 до 2006 г.

През последните 65 години ръководният пост във фонда се е заемал само на европейци, по силата на вътрешно споразумение. То дава на САЩ контрол над най-високия пост в Световната банка, като заместник-директорът на МВФ също традиционно се избира от САЩ.

Това провокира развиващите се икономики да настояват изборът да се определя от заслугите и квалификацията на кандидатите, а не произхода. Зад същото искане застанаха Австралия и Нова Зеландия.

„Лагард може да бъде основният претендент”, коментира днес министър-председателят на Нова Зеландия Джон Кей в интервю за телевизия TVNZ. „Трябва да призная, че тя е наистина впечатляващ кандидат”, посочи той, но и също призова изборът да бъде „по заслуги”.

МВФ, който отпусна рекордните 91,7 млрд. долара спешни заеми през миналата година и една трета от спасителния пакет за еврозоната, обеща прозрачност в процеса на подбор. Очаква се следващият главен директор на фонда да бъде избран до края на юни.

Досегашният главен директор Доминик Строс-Кан подаде оставката си през миналата седмица в отговор на заведеното срещу него разследване за сексуално нападение в Ню Йорк.

Четирима от последните десет главни директори на МВФ са били от Франция, включително трима от последните пет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още