IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два милиарда евро годишно ще плаща Германия за отказа от АЕЦ

Според икономисти преимуществата от излизането от атомната енергетика ще са повече от недостатъците

16:54 | 31.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Над 20 хил. души от 417 германски градове и села участват днес в протести срещу &quot;мирния атом&quot;.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Над 20 хил. души от 417 германски градове и села участват днес в протести срещу "мирния атом". Снимка: Ройтерс 

Планираното излизане на Германия от атомната енергетика ще има много повече икономически преимущества, отколкото недостатъци, показва анализ на Германския институт за икономически изследвания (DIW).

"Икономическите шансове са по-големи от рисковете, защото през следващите няколко десетилетия ще бъдат направени инвестиции за милиарди евро, които ще донесат нови работни места и продуктивност", казва ръководителят на отдел "Енергетика, транспорт и околна среда" в DIW Клаудия Кемферт, цитирана от Handelsblatt. В огромната си част тези инвестиции ще бъдат направени от частния бизнес. "Важното е обаче финансовите институции и банките също да са адекватни и да предотвратят рисковите инвестиции", казва още Кемферт. 

С оглед на ценообразуването на тока Кемферт предлага плавно излизане от ядрената енергетика. Но според нея има също толкова фактори за поскъпване, колкото и за поевтиняване на енергията. "Повишаващ фактор са инвестициите и борсовите цени, както и покачващите се цени за емисиите въглероден диоксид". Обратната тенденция ще бъде водена от вноса и покачващата се конкуренция. "Като цяло очаквам съвсем леко повишаване на цената", твърди експертът.

Управляващата коалиция в Германия постигна съгласие да закрие всички ядрени мощности в страната до края на 2022 г. По-голямата част от реакторите трябва да бъдат изключени до 2021 г. Ако има проблеми с задоволяването на енергийните нужди на страната, последните три блока могат да бъдат изключени до 31-и декември 2022 г. 

Кабинетът ще предложи пакета, обвързан със шест закона, в началото на следващата седмица, до края на юни решението трябва да бъде подкрепено и от Бундестага. Енергийният концерн RWE обаче ще обжалва решението в съда. Подобно намерение има и неговият конкурент Eon, който протестира и срещу т. нар. данък "гориво", който беше въведен от януари за операторите на атомни централи. Правителството на Меркел го оправдава с необходимостта енергийните концерни също да участват в санирането на остарялото хранилище за атомни отпадъци Асе. EnBW, друг голям енергиен концерн, пък посочва, че планът "открива множество въпроси, свързани с енергийната ефективност, техниката и икономиката, на които не можем да отговорим в сегашната ситуация".

Кемферт смята плановете на правителството за напълно "реалистични и реализуеми". Тя очаква паралелно с излизането от ядрената енергетика да се увеличи и делът на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и да достигне 35%. Помощите за санирането на сгради и за изследователска дейност можело да се финансират и от продажбата на сертификати за въглероден диоксид.

Към печелившите от ядрения отказ специалистите причисляват например Siemens заради бизнеса му с газови и вятърни турбини и широкото портфолио с услуги в областта на енергийната ефективност. Производителите на екологична енергия по всяка вероятност ще продължат да инвестират засилено във ВЕИ. Според някои експерти дори и след отказа от ядрена енергетика единствената германска фабрика за обогатяване на уран няма да остане без поръчки. И в момента 97% от преработвания от компанията Urenco уран се изнасят зад граници, твърди говорител на фирмата, цитиран от Handelsblatt.

Плановете на правителството за окончателното спиране на централите обаче се отразиха негативно на акциите на операторите им. В днешната сесия на фондовата борса във Франкфурт акциите на RWE и Eon бяха сред най-губещите. За сметка на това пък на особено търсене се радваха книжата на производителите на ВЕИ. Така например акциите на производителя на съоръжения за вятърни централи Nordex скочиха с 13,74%.

Междувременно индустрията продължава да подлага на яростна критика решението на правителството. Ръководителят на основното промишлено лоби в Германия, Ханс-Петер Кайтел от Съюза на германските индустриалци (BDI), писа до бизнес лидери вчера, предупреждавайки ги, че бързото излизане от ядрената енергетика ще тласне нагоре цените на електроенергията, ще направи ограничаването на вредните емисии по-трудно осъществимо и ще съдейства за връщането към въглищата и газа в енергетиката.

"Ако електроснабдяването не е гарантирано, това ще отслаби Германия като промишлена държава", заяви Кайтел. Политиците са длъжни да гарантират стабилността на енергийната мрежа и на системата по време на тази промяна в енергийната политика", подчертава той. 

Според Михаел Майер, високопоставен политик от управляващата партия Християндемократически съюз (ХДС), планът на германското правителство до 2022 г. да изключи всички атомни централи в страната ще струва около 2 млрд. евро годишно от пропуснати ползи. "Тази сума е много по-малка от очакваната от експертите по 
бюджета на партията", цитиран е от Ройтерс Майер, който е заместник-председател на парламентарната група на ХДС.

Енергийният преход ще бъде финансиран от новосъздадения Фонд за енергетика и климата (ФЕК), а не пряко от федералния бюджет, отбелязва политикът. Само заради окончателното спиране на седемте най-стари реактора ще има пропуснати ползи за около 1 млрд. евро годишно. Тези пари трябваше да дойдат от данък върху ядреното гориво, в сила до 2016 г., за който се очакваше да влива в хазната 2,3 млрд. евро годишно. Оставащите приходи от 1,3 млрд. евро годишно управляващата коалиция ще насочи към саниране на остарялото хранилище за атомни отпадъци Асе.

В държавния бюджет трябваше да влязат 900 млн. евро от продажбата на сертификати за емисии на въглероден диоксид, но тези средства сега ще бъдат прехвърлени във ФЕК. Така сметките показват, че във федералния бюджет няма да постъпят около 1,96 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
...кой би повярвал че и немец ще расъждава като Сталин...има атом, има проблем...и го решават по Сталински...край с реакторите, край с проблемите...само че като не вярват на лакомията на собствените си бизнесмени, как ще повярват на френските????....щото франсетата никога няма да си съсипят атомната си енергетика, особенно когато немските им еко съседи ще купуват ток както никога до сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
MarkoM
преди 12 години
Те немските политици хубаво са сметнали ползи, загуби, продажби на емисии, само че вятъра не е постоянна величина и не винаги го има, когато е нужен. Но явно те са си и направили и някаква друга сметка под сурдинка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Уплашиха се. И не от сложността на технологията, а от това, че не могат да се справят със себе си. В смисъл, че, лакомията е страшна сила, на която малко сериозни бизнесмени биха устояли. А ТОВА е, което причини катастрофата във Фукушима-1. В тази светлина, вече не знам, кой действа наистина отговорно, доколкото в Германия предпочетоха да избягнат отговорността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още