IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна прекратява екскурзиите до Чернобил

Прокуратурата протестира срещу разрешението да се даде достъп до опасната зона

18:15 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Екскурзиите на туристи до претърпялата преди 25 години ядрена катастрофа АЕЦ Чернобил са временно прекратени. Местен съд разглежда в момента допустимостта на подобни екскурзии, заяви в неделя в Киев собственикът на туроператорска агенция Арсени Финберг, съобщи РИА Новости.

Според него прокуратурата е протестирала решението на украинското министерство за опазване от катастрофи да отвори 30-километровата зона за масов туризъм. Планираше се подобна разходка в замърсената с ядрени отпадъци зона да се предлага и на гостите на Европейското първенство по футбол през 2012 г.

Според Финберг в рамките на два месеца ще стане ясно дали охраняемата зона отново ще бъде отворена за туристи. "Генерална забрана за посетители няма да има. Просто защото бизнесът, свързан с Чернобил, може да носи твърде много пари", казва той.

Според официалното съобщение министерството за опазване от катастрофи държи на решението си за разрешение на туровете до опасната зона. Разрешението е било съгласувано с тайните служби, с министерството на здравеопазването и други служби по сигурността. Съдът обаче ще има последната дума. Засега продължават да са разрешени пътувания на журналисти и научни изследователи. Освен това в зоната живеят и работят хиляди украинци.

Туристическите обиколки в зоната бяха разрешени в началото на годината - заради големия интерес. Опасната зона се посещава от около 7000 туристи годишно, като тенденцията беше за силен ръст. Тази авантюра е възможна благодарение на украинското министерство за опазване от катастрофи, чийто ресорен министър Виктор Балога заяви през миналата есен, че „добре организираните и систематични екскурзии ще бъдат разрешени“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още