IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка на Air France блокира въздуха над Франция

Няколко синдиката на пилоти и стюарди са направили предизвестие за стачка днес и утре с искане за увеличение на заплатите

21:09 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над сто полета на френската авиокомпания Air France в страната, но и към европейски градове, бяха отменени днес заради стачка на полетния персонал и търговските агенти с искане за увеличение на заплатите, предадоха световните агенции.

Рано сутринта самолети на авиокомпанията закъсняха с графика на парижките летища Роаси-Шарл де Гол и Орли заради "компютърен проблем", съобщи Air France в прессъобщение.

Компютърният проблем бил свързан с управлението на досиетата на клиентите и е предизвикал закъснения от един до два часа на Роаси, които постепенно се наваксват.

На Орли са били отменени два вътрешни полета и има закъснения от един до два часа при други полети, посочи източник от летището.

Air France бе принудена да отмени и над сто полета на филиала си Regional от летища в провинцията и няколко полета от Роаси.

Няколко синдиката на пилоти и стюарди са направили предизвестие за стачка днес и утре с настояване за увеличение на заплатите и преговори за преразпределение на авиокомпанията в провинцията.

Междувременно италианската авиокомпания Alitalia проучва възможностите за сливане със своя партньор Air France-KLM. Италианската компания е назначила екип от експерти, който да разработи план за основаването на холдинг със седалище в Париж. Според предварителните планове новата структура трябва да контролира едновременно Alitalia, Air France и KLM.

Холдингът трябва да бъде основан през 2012 г. и да бъде листнат на борсата във френската столица. В надзорния съвет на бъдещата структура ще има поне трима представители на Alitalia, а новата авиокомпания ще има главни офиси в Париж и Рим.

Air France-KLM вече държи 25% от приватизираната през 2009 г. Alitalia. За този дял французите платиха 320 млн. евро. Сливането, което до този момент се отклоняваше като възможност от Alitalia, изглежда неизбежно предвид засилващата се конкуренция от страна на бюджетните авиокомпании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още