IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критикуват европейските регулаторни органи за банковите стрес тестове

Най-притеснени, че може да са се провалили на тестовете, са банки от Испания, Германия и Гърция

18:10 | 08.07.11 г.
Критикуват европейските регулаторни органи за банковите стрес тестове

Банките от еврозоната все повече се гневят за стрес тестовете, провеждани от европейските регулаторни органи, оплаквайки се, че процесът е изключително строг, като промените в процедурите се правят в последния момент, съобщи британският вестник Financial Times.

Тестовете, чиито резултати се очаква да бъдат публикувани през следващата седмица, бяха подготвяни от март, но банките са бесни, че преди по-малко от месец те бяха принудени да преминат отново през стресови сценарии с доста по-тежки условия спрямо първоначално предполаганите.

Банкери и анализатори смятат, че до 12 банки може да не преминат тестовете, най-вече испански, германски и гръцки.

„Има усещане, че те искат някои испански банки да не успеят, за да изглежда, че тестовете са били трудни“, заявиха от испанска банка, която е в списъка на подложените на стрес тестове.

Мениджъри в част от най-големите банки като BNP Paribas, Deutsche Bank и Barclays също бяха критично настроени и смутени, че Европейският банков регулатор (European Banking Authority – EBA), който провежда тестовете, първоначално е поискал банките на направят своя преценка на риска, преди да приложи сценариите през миналия месец.

Тогава Йохен Санио, председател на германския финансов регулатор BaFin, публично разкритикува EBA, като го обвини, че действа „без законни пълномощия ... или легитимност“.

Най-разтревожени са банките в Испания и Германия, които се оплакват, че спецификата на техните национални стандарти за осигуряване на лоши кредити и за капиталови изисквания са били пренебрегнати в името на общоевропейската съгласуваност. Според тях това е абсурдно при положение, че ежедневната отговорност за контрол върху банките остава на национално ниво.

„Адски трудно е да се сравняват банките на европейска основа, когато те са обект на различни правила на национална основа“, заяви високопоставен германски банкер.

Испанските „cajas“, т. е. нещо като взаимоспомагателни каси, които от доста време са слабо капитализирани, се притесняват, че публикуването на резултатите от стрес тестовете може да наруши плановете им за увеличаване на свежо финансиране.

„Ако минем, ще е прекрасно“, каза Енрике Гоньи, съпредседател на Banca Civica. „Но ако останалите испански кредитни институции не минат, това няма да бъдат много добри новини за нас“, добави той.

От EBA, който по-рано критикуваше оптимистичните предположения на някои банки при първоначалното представяне на данните, обявиха, че вместо това са призовали банките да приложат „консерватизъм и постоянство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още