IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания иска да затвори трудовия си пазар за румънци от 1 август

Страната с най-високата безработица в ЕС засега не предвижда подобно ограничение и за българи

21:47 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испания иска да затвори трудовия си пазар за румънци от 1 август

Испания ще затвори частично трудовия си пазар за румънски граждани от 1 август, става ясно от писмо на правителството до Европейската комисия.

Мадрид ще върне изискването за вадене на разрешително за работа за новодошли румънци, но не се предвижда това изискване да се разпростре и върху българските граждани.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че Испания иска да се възползва от предпазната клауза, която е предвидена в договора за членство на Румъния в ЕС, за да намали рекордната безработица в страната.

България и Румъния са единствените еврочленки, към които предпазната клауза за свобода на движение може да се прилага. Тя е с валидност 7 години от влизането ни в ЕС. Държавата, която иска да се възползва от нея, може да я въведе незабавно и едностранно, но трябва да докаже пред Европейската комисия, че трудовите имигранти представляват сериозна опасност за вътрешния й пазар на труда.

Испания е договаряла в продължение на месеци с комисията мярката, така че тя да не бъде отхвърлена. Засега обаче Брюксел все още се запознава с мотивите на правителството в Мадрид.

Като аргументи могат да се използват статистически данни, доказващи, че прииждането на нови чужденци може да влоши драстично състоянието на трудовия пазар, поясни говорител на Еврокомисията.

Испания има най-високата безработица в ЕС – 21%. В страната вече са се установили един милион румънци, 38 на сто от тях са без работа. Изискването за разрешително за работа няма да засяга румънските граждани, които вече се намират в страната, а само новодошлите.

По-рано Еврокомисията съобщи, че няма основания да възрази срещу въвеждането на ограничения срещу български и румънски работници в Холандия, тъй като страната се възползва от рестриктивния режим, предоставен като възможност в съюзните договори на двете най-нови еврочленки.

Испания беше първата западноевропейска държава, която отвори пазара си за работници от България и Румъния през 2009 г. Понастоящем 10 членки на ЕС все още прилагат ограниченията: Австрия, Германия, Франция, Великобритания, Ирландия, Италия, Белгия, Люксембург, Малта и Холандия.

В края на годината те трябва да информират Брюксел дали ще се възползват от последния срок, в който могат да контролират броя на българските и румънски работници – 31 декември 2013 г.

Още новини от ЕС от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още