IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Настоящата криза е глобална

Най-тежка е ситуацията на фондовите пазари в Европа, като увеличаването на европейския спасителен фонд трябва да стане максимално бързо, смята президентът на ЕЦБ

16:22 | 05.09.11 г. 2
<p>
	Жан-Клод Трише. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Настоящата криза на финансовите пазари има глобален характер, но най-тежка е ситуацията на фондовите борси в държавите членки на Европейския съюз, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише на пресконференция в Париж, цитиран от РИА Новости.

Според Трише в икономиката на региона има редица ключови проблеми, изискващи специалното внимание на властите. По-конкретно сред тях са укрепването на общите финансови институции, работата по които „е завършена едва наполовина“, твърди президентът на ЕЦБ.

Той описа скоростта на структурните реформи като „прекалено бавна“ и за пореден път повтори идеята за въвеждането на пост „министър на финансите на еврозоната“, като едно от основните му задължения трябва да бъде контрол върху финансовия сектор в региона.

Кризата на пазарите посочва необходимостта от укрепване на системата на управление и по-строго регулиране на монетарната политика, смята Трише.

Освен това той обяви позицията си за увеличаването на средствата в Европейския инструмент за финансова стабилност над 440 млрд. евро. „Очевидно тези решения трябва да бъдат реализирани колкото се може по-скоро“, посочи президентът на ЕЦБ.

През миналата седмица германското правителство одобри поправки в закона за Европейския инструмент за финансова стабилност, които увеличават неговите правомощия, като общият обем на финансовите гаранции за страните в еврозоната нараства до 780 млрд. евро, а германският дял там се увеличава от 123 млрд. евро до 211 млрд. евро.

По-късно през седмицата се очаква решението на ЕЦБ за основния лихвен процент, като анализаторите очакват той да остане непроменен на ниво от 1,5% годишно заради забавеното темпо на ръст на европейската икономика.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с 0,2% на тримесечна база и с 1,7% на годишна, оставайки под предварителните прогнози за 0,3% ръст на тримесечна база и 1,8% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange. И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???Изводите си ги направете сами! Бъдете готови за най-лошото! И после следват Чиповете така наречния електронен концлагер, парите няма да ги има....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Стопанската криза е заради конкретна държавна финансова грешка (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари) и ако тази управленска непълноценност се прекрати - кризата успешно ще се преодолее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още