IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки трябва да разделят търговските от инвестиционните си операции?

Предложението на независимата комисия към Английската централна банка предстои да бъде одобрено от правителството

10:54 | 12.09.11 г.
<p>
	Английската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Британските банки трябва да разделят търговските от инвестиционните си операции до 2019 г. и да увеличат капитала си до нива, така че данъкоплатците да бъдат защитени при евентуални бъдещи кризи. Това препоръчва независимата комисия към Английската централна банка, която замести предишния финансов регулатор на Острова - FSA.

Комисията препоръчва също така финансовите институции да поддържат основен капитал в размер на поне 10% от търговските си операции и първичен капитал за покриване на загубите в размер на 17–20 на сто от рисковите им активи, пише Ройтерс.

Предложенията на регулатора са подкрепени от правителството на Великобритания, отбелязва агенцията. „Финансовият министър смята, че това ще бъде важна стъпка към реформирането на банковата система, която да продължи да подкрепя домакинствата и бизнеса с кредитен ресурс, да подкрепя икономиката и работните места, но и да не тежи на данъкоплатеца, когато изпитва проблеми“, коментира правителствен говорител.

Предстои правителството на Острова да вземе решение кои предложения от доклада на независимата банкова комисия да превърне в закон.

Още преди предложенията на независимата банкова комисия да бъдат публикувани, Британската търговска камара изрази опасенията си, че реформата вероятно ще доведе до ограничаване на кредитирането за малките фирми в страната.

Миналата година новият финансов министър на Великобритания Джордж Озборн отмени регулаторните промени в страната, въведени от Гордън Браун. Озборн се отказа от тристранната регулаторна система, като създаде независимата банкова комисия към централната банка. Нейната роля е да докладва за евентуални проблеми в системата, като надзорът върху банките се осъществява от централната банка.

Агенцията припомня, че заради кризата се наложи напълно да бъде национализирана Northern Rock и частично - Royal Bank of Scotland и Lloyds. В момента британското правителство притежава 83% дял в първата и по 41% в другите две банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още