IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Монако обяви мерки за икономии

Въпреки икономическия подем, който преживяваме, наложително е да възприемем бюджетна дисциплина и да намалим дефицита си, твърди държавният министър Мишел Роже

20:55 | 20.09.11 г.
<p>
	Принц Албер вече ще осигурява по-малко блага за поданиците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принц Албер вече ще осигурява по-малко блага за поданиците си. Снимка: Ройтерс

Бюджетната дисциплина изобщо не е първото нещо, което може да хрумне, когато мислиш за Монако - малкото свръхбогато княжество, известно с луксозните коли, яхти и казина. Само че заразният характер на финансовата криза в еврозоната направи така, че дори това данъчно убежище да започне да затяга колана, съобщи БТА, като се позова на думите на държавния министър Мишел Роже, цитиран от ДПА.

Монако не е част от ЕС, но е обкръжено от три страни от Франция и e на по-малко от 20 километра от Италия.

Роже, който има премиерски функции, обяви "усилия за бюджетна дисциплина" през идните три години.

"Ние живеем в еврозоната, ние зависим от съседните икономики. Поради тази причина въпреки икономическия подем, който преживяваме, наложително е да възприемем бюджетна дисциплина и да намалим дефицита си", посочи Роже.

Като част от тези усилия и за да привлече инвестиции, правителството ще свие жилищните разходи, парите за здравеопазване, социално благосъстояние, сигурност и държавни заплати, допълни държавният министър на Монако.

Монако е втората най-малка в света държава след Ватикана с територия 1,95 квадратни километра. В княжеството живеят 35 000 души, които имат един от най-високите стандарти в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още