IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският финансов министър Алексей Кудрин подаде оставка

Дмитрий Медведев предложи на Кудрин да подаде оставка, след като министърът обяви, че няма да участва в следващото правителство заради несъвместимите различия между него и президента

20:51 | 26.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Дмитрий Медведев;&nbsp;</em><em>Снимка: World Economic Forum, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ " target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Дмитрий Медведев; Снимка: World Economic Forum, лиценз: CreativeCommons

Руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин подаде оставка днес, след като президентът Дмитрий Медведев го призова по-рано през деня да се оттегли, предадоха световните агенции.

Медведев подписа указ, с който прие оставката на Кудрин, съобщи прессекретарят на държавния глава Наталия Тимакова, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Руската агенция отбелязва, че в съответствие с практиката в страната всички назначения и оставки в правителството стават по предложение на премиера.

Самият Кудрин потвърди пред Ройтерс, че е подал оставка и тя е била приета.

Запитана за причините за това решение, Тимакова отговори, че Медведев ги е посочил ясно в изявлението, което направи по-рано днес.

Президентът предложи на финансовия министър да подаде оставка, след като Кудрин обяви, че няма да участва в следващото правителство заради несъвместимите различия между него и държавния глава, който вероятно ще бъде следващият премиер на Русия.

"Подобни изявления са неуместни и по никакъв начин не могат да бъдат оправдани. Никой не е отменил дисциплината и йерархичното подчинение", каза гневно Медведев на заседание на Комисията по модернизация на Руската федерация в Димитровград, Волгоградска област.

Изненадващото и унизително изказване на руския президент не остави на финансовия министър кой знае какъв избор, въпреки че държавният глава няма право лично да го уволни, отбелязва Ройтерс.

Подобни остри изявления рядко се отправят публично в Русия, където политиката на най-високо равнище обикновено е дирижирана и откритите политически разногласия са нещо необичайно. Последната кавга на такова ниво датира от 2004 г., когато тогавашният премиер Михаил Касянов се скара с Путин, който по онова време бе президент.

Руският финансов министър е политически съюзник на премиера Владимир Путин, който се очаква да стане отново президент през март. Той призна вчера, че има различия с Медведев за икономическата политика и по-специално за решението на държавния глава да увеличи военните разходи.

Мнозина смятат, че Кудрин, който е финансов министър отдавна - още от 2000 г. - е помогнал със своята консервативна фискална политика Русия да издържи през световната финансова криза от 2008-2009 г., посочва Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че оставката му по всяка вероятност ще обезпокои инвеститорите в Русия, тъй като те го смятаха за ключов фактор за икономическата стабилност на страната. 

Междувременно прессекретарят на държавния глава Наталия Тимакова уточни, че Кудрин е бил уволнен от президента Дмитрий Медведев по предложение на премиера Владимир Путин. Тимакова допълни, че Кудрин не е подал оставка сам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
По 2 мандата Путин, по1 Медведев...това е схемата, щото няма как да е само половин мандат за Медведев иначе Путин може и без него но като достигнат възраста на Брежнев и ги налегне склерозата ще се чудят кой беше президент и кой премиер....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Дали не сгреших, очаквайки от Дмитрий Медведев да действа като мъж с характер? Последните събития, от една страна, го показват като прекалено ... васалски настроен към олигарх 1, тов.Путин и, определено, не вещаят нищо добро за едно демократично развитие на тази велика страна. По-скоро, те ще продължат да я държат като суровинен придатък на Европа, вместо да развият пълноценно градивния потенциал на нацията си.Жалко за Русия - тя можеше да има по-добро бъдеще.Жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още