IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отбелязаха силни повишения

Инвеститорите се надяват действията на политиците да доведат до резултат в борбата с дълговата криза

20:32 | 27.09.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции отбелязаха най-големия си ръст от 16 месеца насам, пише Bloomberg.

В края на сесията основният индекс във Великобритания FTSE 100 се повиши с 4,02% до 5 294 пункта, DAX 30 в Германия отбеляза ръст от 5,29% до 5 628 пункта, а CAC 40 във Франция добави 5,74% до 3 023 пункта.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 4,4% до 229,91 пункта, което е най-силният ръст на индекса от 10 май миналата година.

“Пазарите изразяват надежда, че политическите лидери ще действат заедно и ще направят необходимото, за да се избегне катастрофата”, коментира за агенцията Ларс Кнудсен от LGT Capital Management. “Политиците започват да усещат натиска да предприемат действия срещу кризата. В момента е много важно, че европейските лидери предприемат действия”, допълни той.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър прогнозира, че европейските правителства ще предприемат необходимото, за да овладеят дълговата криза, за което многократно призоваваха партньорите им по света.

“Те чуха мнението на целия свят”, коментира Гайтнър пред ABC. “Кризата в Европа се отразява негативно на растежа навсякъде, дори в Китай, Бразилия, Индия и Корея”, коментира още той.

В момента се заформи огромна въпросителна около усилването на Европейския фонд за финансова стабилност. Той трябваше да бъде увеличен от 250 до 440 млрд. евро, но днес германското правителство отхвърли идеята. Словения обаче подкрепи разширяването на фонда.

Председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер пък заяви, цитиран от БТА, че фондът няма да бъде увеличаван, но ще бъде използван с възможно най-голяма ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още