IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК благослови преговорите за членство в ЕС с Черна гора

Сърбия получи статут на кандидат за член на ЕС, движение по кандидатурата на Турция отново няма

16:02 | 12.10.11 г.
ЕК благослови преговорите за членство в ЕС с Черна гора

Европейската комисия (ЕК) препоръча да бъдат отворени преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС) с Черна гора, тъй като страната е изпълнила реформите, които са й препоръчани от Брюксел. Сърбия пък получи статут на страна-кандидат за членство в общността две години, след като подаде молба за членство, съобщиха от Еврокомисията.

Черна гора подаде молба са членство в ЕС в края на 2008 г. ЕК даде на страната статут на кандидат-членка през 2010 г., като постави условие да бъдат изпълнени седем приоритета преди откриването на преговорите за членство.

Благословията на Брюксел за Сърбия се очакваше, след като властите в страната заловиха последните издирвани от Трибунала за военни престъпления в бивша Югославия – Ратко Младич и Горан Хаджич.

ЕК е доволна и от напредъка в диалога между Сърбия и Косово, като препоръчва контактите между Белград и Прищина да се „задълбочат конструктивно“.

Европейската комисия потвърди и препоръката си да започнат преговорите за членство с Македония.

От ЕК посочват кои са основните предизвикателства пред държавите от Западните Балкани – управлението и законодателството, административният капацитет, високата безработица, както и необходимостта от икономически реформи.

От ЕК отбелязват, че все още има проблеми при регионалното сътрудничество. Някои от страните пък са отложили осъществяването на важни реформи, основно заради вътрешни политически конфликти.

ЕК съобщава още, че продължават преговорите по присъединяването на Исландия към ЕС. Според комисията ключовите въпроси са риболова и опазването на околната среда могат да бъдат „конструктивно адресирани“.

Преговорите за присъединяване с Турция обаче не са постигнали никакъв прогрес заради Кипърския въпрос, въпреки че Анкара е подала молба за членство още през 1987 г. Преговорите между Турция и ЕС започнаха през 2005 г., като от 13 глави само 1 беше затворена успешно.

От Брюксел препоръчват нормализиране на взаимоотношенията между Турция и Кипър, за да се постигне напредък в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още