IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глобява Pacific Fruit с 8,9 млн. евро за бананов картел в Южна Европа

Партньорът в картела - Chiquita Brands International Inc., успя да избегне глобата, подавайки сигнала за съществуването му

16:09 | 12.10.11 г.
ЕК глобява Pacific Fruit с 8,9 млн. евро за бананов картел в Южна Европа

Базираната в САЩ Chiquita Brands International Inc. се спаси от глоба за фиксирането на цените на бананите в Гърция, Италия и Португалия в периода между юли 2004 и април 2005, защото самата компания подаде сигнала за картела.

Партньорът й в картела обаче - Pacific Fruit, не беше пощаден и Европейската комисия му наложи глоба от 8,9 млн. евро, предаде AP. Компанията продава банани под марката Bonita.

„Компаниите трябва да са наясно, че Комисията приема антикартелните си задължения много сериозно“, посочва еврокомисарят за конкуренцията Хоакин Алмуния в официално изявление. „Има само два начина да се избегне глоба – да се въздържат от участие в картел или ако вече са се включили, бързо да се разкаят и да информират Комисията за него.”

От компанията майка на Pacific Fruit – базираната в Белгия Firma Leon Van Parys NV, са отказали да коментират глобата, а от Chiquita не са били открити за коментар.

Това е вторият случай на бананов картел в ЕС през последните години. През октомври 2008 г. ЕК глоби компаниите Dole Food Co. и Internationale Fruchtimport Gesellschaft Weichert GmbH с 60 млн. евро за фиксиране на цените на бананите в осем държави в Северна Европа между  2000 и 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още