IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партийните лидери в Словакия се споразумяха за фонда за финансова стабилност

Споразумението ще бъде гласувано и прието най-късно в петък в замяна на предсрочни парламентарни избори, съобщи основният опозиционен лидер Робърт Фицо

18:13 | 12.10.11 г.
<p>
	Премиерът на Словакия Ивета Радичова, която изгуби вота на доверие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Словакия Ивета Радичова, която изгуби вота на доверие. Снимка: Ройтерс

Партиите от отиващото си правителство на Словакия са се споразумели с левия опозиционен лидер Робърт Фицо за ратификацията на плана за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност, предаде Ройтерс, като се позовава на телевизия TA3.

"Словакия ще ратифицира споразумението за спасителния фонд без проблем. Смятам, че гласуването ще се проведе най-късно в петък“, коментира Фицо, цитиран от CNBC.

В замяна на подкрепата на партията, чийто лидер е Фицо, партиите от коалиционното правителство на Ивета Радичова са се съгласили да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори през март 2012 г.

Кабинетът на Радичова ще продължи да управлява, докато бъде сформирана новата администрация, отбелязва Ройтерс.

Словакия, чието население от 5,2 млн. души съставлява под 2% от населението на държавите от еврозоната, е единствената членка на валутната общност, която все още не е приела разширяването на спасителния фонд.

Необходимо е всички 17 страни от еврозоната да приемат споразумението, за да влезе то в сила.

Делът на Словакия във фонда за финансова стабилност, който след увеличението ще стане 400 млрд. евро, е 7,7 млрд. евро.

Резултатите от социологически проучвания показват, че 45% от гражданите на страната одобряват споразумението, а против са 36 на сто от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още