IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска наказателни санкции за манипулиране на пазарите

За момента България, Австрия, Словакия, Чехия, Естония, Финландия и Словения не прилагат наказателни санкции в случаите на пазарна манипулация и злоупотреба с вътрешна информация

20:10 | 17.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС иска наказателни санкции за манипулиране на пазарите

Европейската комисия ще предложи преразглеждане на директивата за злоупотреби на пазарите, като бъдат предвидени наказателни санкции за най-тежките престъпления и по-конкретно за манипулиране на пазарите и използване на привилегирована информация при сключване на сделки от борсови агенти, съобщиха днес европейски представители, цитирани от Франс прес.

В интервю за в. "Паризиен" вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посочи, че в четвъртък ще предложи индивидуалната наказателна отговорност на финансовите играчи най-сетне да бъде призната в европейското право.

Директивата ще изисква националният законодател да предвиди наказателни санкции за манипулиране на пазарите и за борсови агенти, използващи привилегирована информация при сключване на сделки, обясни европейски служител. "Няма обаче да предложим общо минимално правило, това ще бъде оставено за решаване от националните законодатели".

Много страни членки на ЕС вече предвиждат наказателни санкции в тези случаи, но Европейската комисия иска всички членки да се ангажират, посочи източникът.

В момента България, Австрия, Словакия, Чехия, Естония, Финландия и Словения не прилагат наказателни санкции нито в случай на манипулиране на пазара, нито когато борсови агенти използват привилегирована информация при сключване на сделки, според Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още