IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия затваря военни бази, за да икономиса средства

Закриват се малко под 10% от настоящите 328 бази, като в 90 от тях броят на военнослужещите ще бъде намален

23:03 | 26.10.11 г. 1
<p>
	Томас де Мезиер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Томас де Мезиер. Снимка: Ройтерс

Германия обяви, че ще закрие 31 от своите 328 военни бази и ще свие броя на военнослужещите в други 90 през следващите 5 години като част от най-мащабните съкращения в историята на Бундесвера, флота и военновъздушните сили, съобщи Ройтерс.

„Реформите са болезнени, но неизбежни“, заяви германският министър ан отбраната Томас де Мезиер. „Бундесверът не съществува, за да разполага с бази в толкова места, в колкото е възможно, а за да изпълни мисията си добре и колкото е възможно по-ефективно спрямо направени те разходи“, добави той.

Местни общини, засегнати най-тежко от съкращенията, организираха протести, особено в северната провинция Долна Саксония.

„От десетилетия тези градчета и села, които ще бъдат засегнати от съкращенията, бяха добри домакини за армията“, заяви Герд Ландсберг, директор на асоциацията на германските градове и села  Deutsche Staedte und Gemeindebund. „Властите трябва да поемат отговорността тези места да не се превърнат в призрачни градове“, добави той.

Според Улрих Кирш, президент на лобистката група Bundeswehrverband, градовете трябва да бъдат компенсирани.

10 от 16-те германски провинции ще бъдат засегнати от предприеманите мерки, като всички са разположени в западната част на страната.

В рамките на правителствените мерки за строги икономии германската армия вече обяви, че ще съкрати личния състав до 180 000 души от настоящите 250 000, а отказа и нов набор през тази година.

„Но дори и да имаше още 1 млрд. евро бюджет, нямаше да има смисъл да бъдат запазени базите, защото броят на военнослужещите ще бъде намален“, посочи Де Мезиер.

В края на студената война Бундесверът разполагаше с 495 000 военни и 170 000 души цивилен персонал, а в бившата Германска демократична република армията наброяваше 175 000 души.

Едва през миналата седмица станя ясно, че германската армия ще занижи поръчката си за изтребителите Eurofighter, танковете Puma и бойните хеликоптери Tiger.

Де Мезиер уточни, че решенията кои бази да бъдат затворени и кои да продължат да функционират е било взето според нуждите и само в ограничен брой случаи ще бъдат запазени бази заради съобразяване с местните икономически условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ще почнете да съкращавате яко сега, дано ви дойде акъла, след като гърците ви изядоха и изпиха парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още