IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози и Ху Дзинтао ще обсъдят китайското участие в разрешаването на кризата

Пекин вероятно ще се нуждае от време, за да оцени европейския план, смятат икономисти

12:00 | 27.10.11 г. 1
Саркози и Ху Дзинтао ще обсъдят китайското участие в разрешаването на кризата

Френският президент Никола Саркози поиска от китайския си колега Ху Дзинтао днес да проведат разговор за приноса на Пекин към плана за разрешаването на дълговата криза.

Тази нощ европейските лидери се споразумяха да увеличат Европейския фонд за финансова стабилност до над 1 трлн. евро. Премиерът на Китай Уън Дзябао пък демонстрира, че страната му има готовност да се включи към финансовата помощ.

Икономисти обаче предупреждават, че Китай ще има нужда от време да направи оценка на европейския план.

„Това, което притеснява китайските политици, е несъгласието, ширещо се сред европейските лидери. Китай няма да харчи средства за реализацията на план, който дори и европейците не желаят да подкрепят финансово“, заяви Шън Дзиенгуан, икономист в базираната в Хонконг Mizuho Securities Asia Ltd.

След разговора между Саркози и Ху Дзинтао Клаус Реглинг, който оглавява спасителния фонд за еврото, ще посети Китай, за да привлече инвеститори, които да финансират фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Западът се опитва да рекетира Китай, че самите китайци губят дори повече от скапването на Европа и Америка, че ще останат без пазар за огромното си производство. Същото касае и останалите от БРИК. Азия обаче си е един огромен пазар, а като прибавим Лат. Америка и Русия с новата й конфигурация от бивши републики, направо си е еди паралелен свят, в който биха могли да си отгледат на чисто нова икономическа среда с удобни за тях правила. Остава рискът някой да не позволи това с единственият останал аргумент - верижната реакция... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още