IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите в Европа може да „споделят“ загубите от кризата с клиентите

Компаниите могат да устоят при отписване на гръцки, португалски и ирландски дълг, но проблеми с италианския и испанския дълг ще им донесат сериозни главоболия, смятат анализатори

18:22 | 28.10.11 г. 1
Застрахователите в Европа може да „споделят“ загубите от кризата с клиентите

Най-големите инвеститори в гръцки дълг в застрахователните среди са френските компании Groupama SA и CNP Assurances SA, както и италианската Assicurazioni Generali SpA. Засега техни представители не са открити за коментар. 

Почти три четвърти от животозастрахователните продукти, които компаниите продават на клиентите си в Европа, имат спестовен елемент, с който се предлага минимална възвращаемост на вложения капитал, според Европейската федерация на застрахователите и презастрахователите. По-голямата част от инвестиционния риск се поема от притежателя на полицата, обясняват от организацията.

Застрахователните полици се различават в отделните страни, както и според продуктовите линии. Обикновено те се предлагат като форма на нискорискови инвестиции. Застрахователите обаче може и да не бъдат в състояние да изплатят гаранциите, ако платежоспособността им е заплашена, допълва Гийом Праш.

“Можем да издържим евентуален фалит на една или няколко периферни страни от еврозоната, но проблемите се коренят във вторичните ефекти, които трудно могат да се прогнозират”, коментира Патрик Фрост от Swiss Life Holding AG.

Застрахователите са най-обезпокоени от възможността за преструктуриране на дълговете на Италия и Испания, според Moody’s. Естествено, най-пострадали ще са испанските и италианските компании, тъй като именно те са най-големите инвеститори в националния си дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Както е известно безплатен обяд няма, а това означава че в крайна сметка целият гръцки масраф ще платят всички европейски данъкоплатци, независимо от сладките приказки на политиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още