IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите в Европа може да „споделят“ загубите от кризата с клиентите

Компаниите могат да устоят при отписване на гръцки, португалски и ирландски дълг, но проблеми с италианския и испанския дълг ще им донесат сериозни главоболия, смятат анализатори

18:22 | 28.10.11 г. 1
Застрахователите в Европа може да „споделят“ загубите от кризата с клиентите

Европейските застрахователи, които държат около 8% от дълга на южните държави от еврозоната, могат да направят отписванията чрез прехвърляне на загубите си върху своите клиенти, пише Bloomberg. Животозастрахователните полици вероятно ще поемат около две трети от потенциалните загуби, сочат изчисления на агенцията на базата на данни от JPMorgan Chase & Co.

Според Гийом Праш, управляващ директор на базираната в Брюксел Европейска федерация на инвеститорите, застрахователите разполагат с гъвкави механизми, така че да покрият всякакви загуби с активи на свои клиенти. “Клиентите им са много зле информирани за експозициите им към дългове и произтичащите рискове”, коментира той.

Повечето от държавните облигации, в които са инвестирали застрахователите, са обезпечени с печалбата от животозастрахователните полици. Така и клиентите, и застрахователите споделят всякакви печалби или загуби от инвестициите си.

Това “споделяне” обаче ще подпомогне компаниите да устоят при отписването на гръцки, португалски и ирландски дългови книжа. Ако се стигне до загуби от инвестициите им в испански или италиански дълг, това ще има значително по-тежки последствия върху балансите на компаниите, смятат анализатори.

“Застрахователите пострадаха от кризата по същия начин, по който и банките”, посочва Дейвид Мос от F&C Asset Management Plc в Лондон. “Смятаме обаче, че това не е особено честно, тъй като те имат механизми да си поделят загубите с клиентите”, допълва той.

Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Както е известно безплатен обяд няма, а това означава че в крайна сметка целият гръцки масраф ще платят всички европейски данъкоплатци, независимо от сладките приказки на политиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още