fallback

Гръцкото правителство подкрепи референдума за спасителния план

В еврозоната нарастват опасенията за последиците при възможно отрицателно гласуване на референдума

08:22 | 02.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател

Гръцкото правителство подкрепи единодушно изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция, съобщи Ройтерс.

"Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план", каза правителственият говорител Елиас Мосиалос. 

Папандреу от своя страна уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона.

Планирано е Гърция да получи шестия транш от договорена помощ от ЕС и МВФ в размер на 8 милиарда евро в средата на ноември, припомня Ройтерс.

Решението на Атина да организира референдум поставя под въпрос отпускането на шестия транш от помощта на ЕС и Международния валутен фонд за Атина, предупреди междувременно холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер.

"Струва ми се, че ще е трудно за МВФ да вземе решение за транша. Ще има неяснота. Не мога да кажа нищо окончателно, но е отпускането ще е проблемно", каза той. Изненадващото решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдума поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи Де Яхер.

„Португалия е обезпокоена от намерението на Гърция да организира референдум по европейския спасителен финансов план и иска да покаже, че е стабилна и ангажирана с покриването на изискванията по спасителния план за Лисабон“, заяви и португалският външен министър Паулу Порташ. "Колкото повече виждаме признаци на нестабилност и разделения в други страни, толкова повече португалците трябва да ценят стабилността и консенсуса в Португалия, защото това прави Португалия различна - да бъде възприемана като стабилна държава, която изпълнява обещанията си", заяви още португалският външен министър.

Португалия е третата страна в еврозоната след Гърция и Ирландия, която е получила международна спасителна финансова помощ. Тя получава средства в рамките на програма на ЕС и Международния валутен фонд в общ размер 78 млрд. евро, която изисква сериозни икономии и намаляване на бюджетния дефицит.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още