IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Попаднаха ли европейски ВЕИ компании в "перфектната буря"?

Сривът в цените, свръхпредлагането и свиването на държавните субсидии удрят сериозно производители на оборудване за добив на енергия от ВЕИ

16:47 | 17.11.11 г. 10
<p>
	Вятърен парк край Аймойден, Холандия. Снимка: Ройтерс</p>

Вятърен парк край Аймойден, Холандия. Снимка: Ройтерс

Три от най-големите европейски компании-производителки на оборудване за добив на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) станаха последните жертви на световния колапс в цените, свръхпредлагането и съкращаването на субсидиите за сектора на „зелената“ енергия заради затягането на бюджетната дисциплина, пише електронното издание EurActiv.com.

SolarWorld, Q-Cells и Nordex бяха ударени от забавеното търсене и затягането на банковото кредитиране.

Според изданието най-силно от ситуацията са засегнати соларните компании, тъй като миналата година увеличиха производството, за да посрещнат силното търсене в Германия и Италия. Клиентите в двете страни се втурнаха да купуват соларни панели преди държавните субсидии да бъдат съкратени.

Заради дълговата криза в еврозоната обаче правителствата бяха принудени да орязват разходи. В Испания например правителството планира „основен ремонт“ на енергийния сектор, като вероятно ще се орежат субсидиите за вятърна и соларна енергия.

„Дълговата криза в Европа и нарастващите изисквания за капиталова адекватност на банките затрудняват финансирането на вятърни паркове“, коментира говорител на германския производител Nordex. Компанията занижи очакванията си за приходите през настоящата година от 1 млрд. евро до 920 млн. евро.

Последна актуализация: 11:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Това е за Европа, в България те са си мнооооооо дообре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още