IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин отново се противопостави на идеята за съвместни еврооблигации

Докато Ангела Меркел отново отхвърли идеята за съвместни евробонове, новият италиански премиер се изказа положително за идеята

21:17 | 22.11.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел пред германските работодатели: &quot;Не може да се живее с пари назаем&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел пред германските работодатели: "Не може да се живее с пари назаем". Снимка: Ройтерс

В спора за бъдещето на еврото фронтовете между Берлин и Брюксел отново се втвърдиха. Малко преди Европейската комисия да представи предложенията си за общи еврооблигации, канцлерът Ангела Меркел отново повтори категоричното си „Не“ за влизане на Германия в този проект, пише германският Handelsblatt.

Меркел твърдо се противопостави на призивите, след като по-рано днес еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен се опита да убеди Германия в новия "марш" на Брюксел към еврооблигациите, които сега Еврокомисията нарича "облигации на стабилността".

"Те просто са много модерни в момента", отбеляза канцлерът. Доверието на инвеститорите не може да бъде възстановено по "чисто финансов път", заяви тя, отбелязвайки, че Европа има нужда от "съгласуван политически отговор".

„Не намирам за подходяща дискусията за евробоновете в средата на кризата“, заяви канцлерът по време на годишната конференция на Федерацията на германските работодатели (BDA) в Берлин.

Президентът на  Bundesbank Йенс Вайдман иска най-малкото да проучи внимателно предложенията на комисията. „Имаме ясни представи и към тях ще претегляме предложенията“, заяви Вайдман. Гуверньорът заяви, че не очаква най-голямата икономика в Европа отново да изпадне в рецесия. Той обаче предупреди, че предвид задълбочаваща се криза в еврозоната, оценката му не е сигурна.

Меркел също така твърдо защити искането си за бързи промени в договорите за еврозоната, засилвайки натиска върху останалите 16 членки на валутния съюз да приемат германските планове за засилване на колективната дисциплина върху националните им бюджети, посочва DPA.

Канцлерът обаче не спомена пряко председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който тази седмица поведе нова кампания за създаване на съвместни еврооблигации и се очаква  утре да обяви в Брюксел няколко варианта за въвеждането на този тип дългови книжа.

„Не може да се живее с пари назаем", подчерта категорично Меркел.

Ако отново се разрази рецесия, Германия пак ще въведе доплащане към заплатите от държавни фондове за работници, чието работно време е било намалено, каза канцлерът.

Същевременно новият премиер на Италия Марио Монти подкрепи идеята.

„Съвместните еврооблигации могат да помогнат за стабилизиране на пазарите, които в продължение на около 10 години от въвеждането на еврото спяха и след това се събудиха малко рязко", каза Монти, който днес е на посещение в Брюксел.

Италианският премиер все пак се съгласи с предупреждението на президента на ЕС Херман ван Ромпой, че еврооблигации биха били възможни само след въвеждане на по-строги правила за еврозоната.

Съвместните ценни книжа "не бива да се приемат като начин за заобикаляне на бюджетната дисциплина", подчерта Монти.

Премиерът посочи, че "не знае" дали темата ще бъде обсъждана на планираната среща в Страсбург, където се очаква в четвъртък той да се срещне с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

„Създаването на еврооблигации не е решение за справяне с кризата в еврозоната в краткосрочен план, но може да се обмисли при определени условия“, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от AFP.

"Предпочитам термина обединяване на държавните дългове пред еврооблигации", заяви Ромпой на съвместната си пресконференция с Монти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Китай разпродава постепенно доларовите си активи. Печатницата на пари е атомна бомба и някой очевидно влиза в бункера. Гледайте да видите и в ЕС какво ще стане при следващия опит на някое от слабите звена да емитира облигации......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Mavi Goz започва да говори като Патилан......браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Абсолютно верно! Тази жена на снимката и няколко твърди германски глави около нея са единствената пречка пред настръхналите за *** лешояди от Уолстрийт и техните чорбаджии! За пръв път след 1945 г. Германия и САЩ влизат в такъв сериозен сблъсък, макар и от невоенен характер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
този път ще се съглася с патилан, и ще добавя, че по този начин най-много кръв ще бъде изсмукана от Германия, защото ще държи най-голям дял в микса. Затова се дърпат германците - и с право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
За Еврооблигациите:Самата идея е, че Европа, като цяло, ще издаде-голяма част от дълга си в тези "Евро-облигации", която ще бъде подкрепена колективно от всички икономики на Европа. Това би притъпило голяма част от текущите "терористични атаки" на Уолстрийт над индивидуалният дълг и пазари на тези нации."Euro Bond" ще бъдат вързани към банковия лихвен процент на Европейската централна банка, и ще имат само една малка част от лихвените проценти, които са в момента. Това решение е просто една илюзия. Очевидно е, че около две секунди след първия първият търг с "Евро облигации", Wall Street ще направят с магична пръчка "суап за кредитно неизпълнение на кредитния пазар". Моментално Wall Street ще бъде в състояние да управлява лихвените проценти по евро облигациите, точно както го прави в момента на тези народи индивидуално .Всичко това ще позволи на Wall Street да смуче кръв едновременно от цяла Европа с една единствена терористична атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Но как ще помогнат тези общи еврооблигации, след като микса който представляват е съставен от съставки, които са се обезценили и загубили доверие. това не е магия или фокус, това е едно и също нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Германия се държи като дественица . Растящата доходност по облигациите пълзи към Германия и е въпрос на време да стигне и до нея . Засегнатите страни са прекалемо много и неизбежно ще засегне Германския експот . В резултат Европа ще изпадне в повсеместна стагфлация . Без да предоставят ясна алтернатива на страните които трябва да преструкторират икономиката си те неизбежно ще загубят темпо и желание за промени . Справки - прехода в България : безкраен поток от промени без ясна цел и посока .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Едно не мога да разбера - Германия с пистолет в главата ли заставя другите да вземат заеми??! Май по-скоро се опитва с пистолет да ги застави да НЕ вземат повече! Това малко прилича на банките и кредитополучателите - нали никоя банка не е дала заем насила на никого?! Само че, едно е да говорим за обикновени хора, неразбиращи от финанси и подвластни на облъчващите ги реклами, а друго е да говорим за правителства, които разполагат с капацитета да оценят последствията от своите действия. На практика обаче, оказва се, че много правителства се държат като малки деца, които не са в състояние да се въздържат пред топящия се пред очите им сладолед и са готови да го имат дори и с цената утре да гладуват. Ами когато правителствата са такива, редно е някой чичо или леля да ги дисциплинира. За тяхно собствено добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
В Гърция и Италия политическите елити са изведени сега единственно за да не понесат възмездието за своята дейност във времената които се задават. Т.е. политическата сила , която стои сега зад управлението да бъде с неясен образ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Защо другарката Меркел не иска еврооблигации ?Тя не ги иска , защото Германия няма да може да развива икономиката си за сметка на страните в които изнася индустриалното си производство , а те да плащат с евра взети назаем и да задлъжняват. Ако тези страни имаха собствени валути пазарите отдавна да бяха им ги обезценили и те не биха могли да плащат с твърда валута , която държи своята стойност , както бе с еврото до момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още