IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нойер: Съпротивата на ЕЦБ срещу мащабното изкупуване на облигации ще се изплати

Работа на европейските правителства е да осигурят постоянна подкрепа на ликвидността, смята членът на управителния съвет на финансовата институция

12:17 | 28.11.11 г. 11
Нойер: Съпротивата на ЕЦБ срещу мащабното изкупуване на облигации ще се изплати

Отказът на Европейската централна банка да се ангажира с мащабни покупки на облигации на държавите от еврозоната вероятно ще бъде възнаграден, тъй като това ще запази ценовата стабилност и ще запази курса на еврото в дългосрочен план, е заявил членът на управителния съвет на финансовата институция и председател на френската централна банка Кристиан Нойер, цитиран от Ройтерс.

Членовете на ЕЦБ последователно устояват на натиска за по-мащабно изкупуване на европейски държавен дълг, насочен към предотвратяване на разпространението на кризата, започнала в Гърция.

Според източник на агенцията контактите между Международния валутен фонд и Италия са се засилили през последните дни, след като нараснаха опасенията, че противопоставянето на Германия на по-сериозна ангажираност на ЕЦБ може да остави Италия без финансова подкрепа, ако от такава има нужда.

Източникът твърди, че за момента не е ясно каква форма на подкрепа може да предложи МВФ, дали традиционно стенд-бай споразумение или предпазна кредитна линия, ако евентуални разпродажби на пазара днес наложат незабавни действия.

Работа на европейските правителства е да осигурят постоянна подкрепа на ликвидността, смята Нойер.

„През следващото десетилетие пазарите и кредиторите ще вярват на онези валути, които независимо от обстоятелствата се справят с един натежаващ приоритет: да запазят ценовата стабилност и истинската стойност на валутна единица“, посочва той.

Според Нойер доходността по държавните облигации на страни, където централните банки ги изкупуват, е ниска, но това може да се промени, ако положението с инфлацията се промени. Тази доходност нараства и загубата на доверие в Европа показва, че са налице сериозни рискове за ценовата стабилност, добави той.

По думите му включването на частния сектор в преструктурирането на гръцкия дълг също показва, че държавните дългови ценни книжа вече не са безрискови.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не искам да звуча като патилан, обаче това което се обсъжда са манипулации с цифри и преливане от пусто в празно с надеждата канчето да остане пълно. като тези идеи, че с контролируема инфлация нещата ще се оправят за няма и месец. без радикални промени лодката ще продължи да се клати и тези седнали на перилата ще почнат да падат. когато почнат да падат ще размахат ръце за да се хванат за нещо, което ще е най-вероятно някои съсед на който също няма да му се пада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Djo
преди 12 години
Има едно китайско проклятие - пожелавам ти да живееш в интересни времена.Оооо времената сега са наистина интересни.Ситуацията върви натам че и да искаш да си купиш нов телевизор няма да можеш да си го позволиш.учил си 16 години и сега трябва да започнеш работа.Съжалявам ама не става.Също така определени хора няма да могат да си намерят работа понякога с години.след 2-3 месеца ще видим дали ще се печатат пари или ще се разпадне еврозоната когато лихвите ударят 10% и нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
evg9
преди 12 години
Когато имаш телевизор във всяка стая, защо ти е да купуваш още телевизори?Още по-зле е когато си ги купил на кредит. Това е проблема на развитите страни днес - пренаситеното потребление. С изливане на още пари на пазара и призива към хората да купуват, положението няма да се подобри, защото като имам телевизор във всяка стая каквото и да ми говорят няма да отида и да си купя нов.За бога, братя, купувайте! - вече не върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Djo
преди 12 години
пишем си за манипулацията на паричното предлагане с цел предотвратяване на дефлация от което следва депресия.паричното предлагане трябва да се увеличи ако искаме да излезнем от кризата по-бързо.Другия начин е ЕЦБ да не прави нищо което означава депресия в някои държави в ЕС и муден разтеж в други и безработица около и над 10 % следващите 5 години.Япония не увеличи парите в обръщение и изгуби цяло десетилетие.Сащ допуснаха тази грешка 30те - резултат 25% безработица и 5000 банки фалирали.Колкото до банкера Pearpond Morgan.Вземи прочети The panic of 1907.От тази книга ще разбереш че един финансист е спасил финансовата система на щатити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Алчността е основния белег на банкерското съсловие, а сега тя се е превърнала в неизличима болест. Спасителните пари се насочиха към банките, за поддържане на една остаряла и провалена финансова система, градяща се върху лихвите. Американският долар в същност не е нито национална, нито международна валута, защото той е притежание на Федералния резерв, а той е частен! Защо не се казва истината, че в основата на кризите е ЛЪЖАТА и ИЗМАМАТА на еврейските супербанки начело с Ротшилд, Джи.Пи.Морган, и Рокфелер, които контролират Федералния резерв и печатат доларите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Те и германските и френски бондове ще станат високодоходни и тогава ще ги заболи.В момента се правят на велики и скъпото евро ги радва , защото с него си купуват суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Djo
преди 12 години
гледам в момента че италянските бондове изплащат малко над 7 %.Испанските са на 6.6%.Тренда е нагоре.Фонда за финансова стабилност разполагше с 440 милиарда евро от които 190 изхарчени с цел за намаляване на лихвите на италия ,испания и в началото на Гърция.Е след това масово разпродаване на облигации в еврозоната едва ли 250 милиарда евро ще ни стигнат за да намалим лихвите за проблемните страни.Германия май ще ни донесе дефлация което означава депресия.Дълговете са много големи и тежат на икономиките.Странно как ще се изплатят при положение че икономиките в еврозоната навлизат отново в рецесия.В тази ситуация единствения изход е размиването им с ограничена инфлация.Повтарям ограничена.Нека да успокоим пазара с масови покупки и след време като трагнат икономиките на всички може да изтеглем ликвидността.И е време ЕЦБ да се намеси.Пък ако Германия не желае това то тя нека излезне от еврозоната.Да видим тогава какво ще стане с износа им когато валутата им се изтреля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
тия глупости сам ли ги мислиш или ги четеш от някъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Няма разлика между Европа и САЩ , само Европа мислеха че с рухването на финансовата система на САЩ това няма да им се отрази. Сега Германия и очевидно и Франция си мислят че като скочат да безобразие лихвите по ДЦК на Италия , техните лихви ще останат ниски..те винаги по трудния начин си учат урока. Не аз , а те не разбират и постъпват инатливо и тъпо. Еврото няма да се обезцени неконтролируемо , ако ЕЦБ като еднократен акт очисти всички ДЦК на държави от ЕЗ от пазара и ги купи. Това е една голяма лъжа , защото за да подкрепя стойността на валутата си ЕЦБ ще издава общи еврооблигации , но с ниска лихва а в момента няма къде да се вложат тези пари и да носят високата доходност , която носят тези ДЦК.Ти знаеш ли какво ще стане ? - Да знам , че ще се разминем с хиперинфлацията която е неизбежна при един разпад на ЕЗ. Другата илюзия е че може да се извадят определени държави от нея - не може ! Никой няма да иска да остане в ЕЗ , ако дори само Гърция я напусне .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Ми ти си толкова елементарен и ***, че по-добре не се изказвай изобщо, да сравняваш САЩ с Европа е абсолютно глупаво нещо няма на никаква база на какво да ги сравняваш??? Всичко при тях е различно с изключение на това че имат дългове и с това им се изчерпват общите проблеми. Ако ЕЦБ пусне печатница бедна ти е фантазията колко бързо ще се срине еврото и какво ще стане тогава в Европа, те дори САЩ я спряха, защото разбраха кво ги чака ако продължат с печатането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още