IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нойер: Съпротивата на ЕЦБ срещу мащабното изкупуване на облигации ще се изплати

Работа на европейските правителства е да осигурят постоянна подкрепа на ликвидността, смята членът на управителния съвет на финансовата институция

12:17 | 28.11.11 г. 11
Нойер: Съпротивата на ЕЦБ срещу мащабното изкупуване на облигации ще се изплати

Отказът на Европейската централна банка да се ангажира с мащабни покупки на облигации на държавите от еврозоната вероятно ще бъде възнаграден, тъй като това ще запази ценовата стабилност и ще запази курса на еврото в дългосрочен план, е заявил членът на управителния съвет на финансовата институция и председател на френската централна банка Кристиан Нойер, цитиран от Ройтерс.

Членовете на ЕЦБ последователно устояват на натиска за по-мащабно изкупуване на европейски държавен дълг, насочен към предотвратяване на разпространението на кризата, започнала в Гърция.

Според източник на агенцията контактите между Международния валутен фонд и Италия са се засилили през последните дни, след като нараснаха опасенията, че противопоставянето на Германия на по-сериозна ангажираност на ЕЦБ може да остави Италия без финансова подкрепа, ако от такава има нужда.

Източникът твърди, че за момента не е ясно каква форма на подкрепа може да предложи МВФ, дали традиционно стенд-бай споразумение или предпазна кредитна линия, ако евентуални разпродажби на пазара днес наложат незабавни действия.

Работа на европейските правителства е да осигурят постоянна подкрепа на ликвидността, смята Нойер.

„През следващото десетилетие пазарите и кредиторите ще вярват на онези валути, които независимо от обстоятелствата се справят с един натежаващ приоритет: да запазят ценовата стабилност и истинската стойност на валутна единица“, посочва той.

Според Нойер доходността по държавните облигации на страни, където централните банки ги изкупуват, е ниска, но това може да се промени, ако положението с инфлацията се промени. Тази доходност нараства и загубата на доверие в Европа показва, че са налице сериозни рискове за ценовата стабилност, добави той.

По думите му включването на частния сектор в преструктурирането на гръцкия дълг също показва, че държавните дългови ценни книжа вече не са безрискови.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Болен мозък , Италия като я изстрелят да плаща 10% лихва по книгите , МВФ няма толкова пари да я финасира да ги изкупува обратно ще стане една - мътна и кървава.Грешка е че въобще ЕЦБ купува по малко а не ги изкупи като кредитор от последна инстанция , както направи ФЕД и в момента ФЕД прибра парите от изкупуването от банките като им плаща лихви и нямат инфлация. Те просто чакат да махнат тази лихва и да си правят инфлация чрез тези пари и икономиката им ще се изправи на крака. ЕЦБ иска еврото да победи долара по стабилност и да го измести може би ?Като им набият и на французите на пазара едни 7% по дълговите книги , които също не са никак малко и ще запеят в друг хор , и Германия няма да остане изключение , всички знаят че икономиката и е експортно привързана към икономиките на давещите се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още