IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети чужденец в ЕС е бил свръхквалифициран за работата си

Безработицата и рискът от бедност за чужденците в държавите от Еврообщността са много по-високи, показват данни на Евростат

10:50 | 09.12.11 г.
<p>
	Демонстранти в Мадрид протестират срещу икономическите мерки на правителството. Испания е страната с най-висока безработица в ЕС. Снимка: Ройтерс</p>

Демонстранти в Мадрид протестират срещу икономическите мерки на правителството. Испания е страната с най-висока безработица в ЕС. Снимка: Ройтерс

През 2008 г. всеки трети чужденец на възраст от 25 до 54 години в Европейския съюз (ЕС) е извършвал работа, за която е бил свръхквалифициран, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение по-висока от необходимото квалификация за извършваната работа са имали под 20 на сто от гражданите на отделните европейски страни.

Значително по-висока е била и безработицата сред чужденците в държавите от ЕС – средно 10 на сто за цялата общност срещу 6% за гражданите на съответните страни.

България обаче е сред страните в ЕС, които не разполагат с данни нито за квалификацията на чужденците, които работят в страната, нито за безработицата сред тях, нито за рисковете, пред които са изправени.

От статистиката става ясно, че през 2008 г. безработицата сред българските граждани е била 5%, а 21% от заетите са били с по-висока квалификация, отколкото е изисквала работата им.

Данните показват още, че през 2008 г. 36% от българските граждани са били в риск от бедност и социално изключване, като от тях повече от една трета са били жени.

Най-голяма разлика в нивата на безработицата сред чужденци и граждани е имало в Белгия (съответно 14% и 5%), показва статистиката. Следват я Швеция (съответно 11% и 3%), Финландия (115 и 5%), Испания (15% и 9%), Франция (12% и 6%) и Германия (12% и 6%).

В Гърция 62% от чужденците са извършвали нискоквалифициран труд, който не е отговарял на тяхното ниво на образование и професионален опит. За сравнение само 18% от гърците са били по-високо квалифицирани за работата, която са извършвали.

В Италия половината от чужденците са били с по-висока квалификация за съответното работно място срещу 13% от италианците. В Испания числата са съответно 58% и 31%, в Кипър – 53% и 27%, в Естония – 47% и 22%, и в Швеция – 31% и 11%.

В ЕС през 2008 г. всеки трети чужденец на възраст 25-54 г. е бил застрашен от бедност и социално изключване. В риск са били най-много чужденци в Белгия (36%), Швеция (32%), Гърция (45%), Франция (34%), Австрия (32%), Финландия (31%) и Дания (също 31%).

Чужденците в ЕС масово имат и жилищни проблеми. Близо една четвърт от тях са обитавали претъпкани апартаменти през 2008 г., като най-сериозни са били жилищните проблеми на чужденците в Словения, Гърция, Австрия, Франция и Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още