fallback

Камерън: Великобритания никога няма да се присъедини към еврото

В замяна на договора, с който искат да решат проблемите на еврозоната, аз искам добра сделка за Великобритания, категоричен е британският премиер

14:21 | 09.12.11 г. 49
Автор - снимка
Създател

Британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред критики, че поставя Великобритания в изолация, след като обяви, че няма да се съгласи на нов европейски договор, пише CNBC.

Той предприе необичайна стъпка, като каза пред събралите се в Брюксел журналисти, че „Великобритания никога няма да се присъедини към еврото“. Камерън допълни, че предложенията, направени от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози не са нещо, с което той може да се съгласи и с „чиста съвест“ да представи пред британския парламент за гласуване.

Камерън заяви че е използвал правото си на вето, за да не позволи подписването на нов договор, след като по-рано не успя да издейства отстъпки за регулациите на финансовия сектор.

В замяна на подкрепата си Камерън искаше Великобритания да не попада под никакви европейски регулации на финансовите услуги. Той е особено загрижен за вероятното налагане на данък върху финансовите транзакции – известен също като данъка на Робин Худ. Според Камерън подобен данък би осакатил Лондонското сити, като го лиши от статута му на глобален финансов център.

„В замяна на договора, с който искат да решат проблемите на еврозоната, аз искам добра сделка за Великобритания - а именно, че ще запазим пазарите си отворени и ще имаме възможност да подкрепяме приоритетните за нас индустрии“, казва Камерън.

„Искаме страните от еврозоната да се съберат и да решат проблемите си, но ще позволим това да се случи в рамките на съществуващите договори за Европейския съюз (ЕС), единствено ако имаме гаранции в защита на единния пазар и други ключови британски интереси“.

„Без тези предпазни клаузи е по-добре да нямаме договор в договора. По добре е тези страни да постигнат споразумение помежду си извън договора за ЕС“, допълва той.

До този момент единствено Великобритания и Унгария са напуснали преговорите за фискална интеграция на ЕС. Швеция и Чехия заявиха, че ще внесат предложенията в парламентите си за гласуване, преди да вземат окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още