IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът на Робин Худ

Британският финансов министър Джордж Озбърн определя данъка върху финансовите транзакции като „икономическo самоубийство“ за Европа

15:33 | 08.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Данъкът на Робин Худ

Наричат го данъка на Робин Худ – малка такса върху финансовите транзакции, която ще взима пари от банките и ще ги дава на бедните.

Както легендата за митичния герой от Шеруудската гора, идеята за данъка завладява въображението на хората, пише New York Times.

Разпалвана от популисткия гняв към банкерите и глада на правителствата за допълнително финансиране, идеята за данъка върху търговията с акции, облигации и други финансови инструменти е привлякла цяла палитра влиятелни застъпници, включително лидерите на Франция и Германия, милиардерите-филантропи Бил Гейтс и Джордж Сорос, бившия американски вицепрезидент Ал Гор, защитника на правата на потребителите Ралф Нейдър, Папа Бенедикт XVI и архиепископа на Кентърбъри.

„Всички сме съгласни, че данъкът върху финансовите транзакции е правилното решение, отразяващо нашето разбиране, че финансовите пазари трябва да внесат своята лепта за възстановяването на икономиките“, заяви неотдавна германският канцлер Ангела Меркел.

В неделя новият италиански премиер Марио Монти обяви намерението си да наложи данък върху определени финансови транзакции като част от цялостно решение на бюджетните проблеми на страната. Той подкрепи и идеята за общ европейски данък върху финансовите транзакции.

Ако европейските лидери успеят да приложат план, който да успокои пазарите, те ще са в по-добра позиция да наложат данъка, посочват анализатори.

„Идеята за данъка е набрала инерция“, казва Саймън Тилфорд, главен икономист на Центъра за европейски реформи (CER) в Лондон. „Ако тенденцията се запази, вероятно ще се опитат да го въведат“.

Данъкът на Робин Худ се превърна в крайъгълен камък на реториката на синдикати, на правителствени организации и движението "Окупирай Уолстрийт", което вижда в идеята начин да се вземат пари от единия процент богати, за да се помогне на 99-те процента бедни.

Миналия месец хиляди демонстранти, включително стотици в костюми на Робин Худ, носещи лъкове, стрели и светло зелени шапчици, се събраха в Южна Франция, за да поискат от лидерите на страните от Г-20 да направят повече за бедните и да приемат данъка върху финансовите транзакции.

Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте vinsa,Ако има някакъв спор, то той се касае за намиране на верен отговор на въпроса:Съответното запазено старо, от време със Златни пари държавно финансова управление (ДФУ):(1) съответстваили(2) НЕ СЪОТВЕТСТВАна качества на ползвани Незлатни пари?Възможни са два отговора: Теза 1 или 2.Къде е истината?Постигнатите при изследването резултати доказват - вярна е Теза 2.Именно НЕГОДНОСТТА на запазения стар, от време със Златни пари начин на ДФУ за приложение при стопанство с Незлатни пари е особено важната причина за развитие на стопанска криза.Вече се знае - необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу) да се прекрати и днешната стопанска криза в съответна страна ще е успешно премахната.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vinsa
преди 12 години
този болен мозък пак почна да си дрънка простотиите, спри се ве човек, никой не те разбира кви ги дрънкаш, или всички са толкоз *** че не могат да те разберат ко искаш да кажеш или ти не се изразяваш добре, или си луд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Данъкът върху финансовите транзакции, както всеки държавен данък не е полезен и не бива да е налично негово прилагане.През 2011 г. проблемът при еврото е, че се ползва при условия на държавно финансово управление, което е негодно за евро и поради това (за достатъчно време) се развива стопанска криза.Процесът, който сега се развива в Европа е изяснен от теоретична гледна точка и е проверен в живота. Необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу) да се прекрати и стопанската криза през 2011 г. ще е успешно премахната. При условия на стопанство с Незлатни пари, без преустановяване на откритата държавна финансова непълноценност ("Грешката на Джон Лоу") не е възможно успешно обществено развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още