IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът на Робин Худ

Британският финансов министър Джордж Озбърн определя данъка върху финансовите транзакции като „икономическo самоубийство“ за Европа

15:33 | 08.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Данъкът на Робин Худ
Синдикати, като организацията National Nurses, приемат данъка върху финансовите транзакции като средство за финансиране на програми за създаване на нови работни места в Съединените щати и Европа.

Други привърженици на данъка се надяват той да ограничи спекулациите, които според мнозина са причина за проблемите в еврозоната и силната волатилност на финансовите пазари.

Гейтс и Саркози биха искали да използват набраните от данъка средства, за да финансират растежа в най-бедните страни по света, докато други лидери, като Меркел и някои членове на щатския конгрес, виждат в идеята сравнително безболезнен източник на средства за запълване на бюджетните дефицити.

На 16 ноември френският сенат прие законопроект, подкрепящ въвеждането на данък върху финансовите транзакции. В същото време Европейската комисия (ЕК) в Брюксел обяви, че до 2014 г. би искала да наложи такса от 10 долара на всеки 10 хил. долара транзакции, извършени на територията на ЕС, прогнозирайки, че данъкът ще носи на европейските страни по 57 млрд. евро на година.

Миналия месец конгресмен и сенатор от демократическата партия предложиха американска версия на данъка, която според изчисленията им през следващите 10 години би вкарала в бюджета на страната 350 млрд. долара.

В техния законопроект е заложена такса от 3 долара на всеки 10 хил. долара транзакции. Други предложения достигат до 50 долара на всеки 10 хил. долара.

“В момент на забавяне на икономиката подобен данък ще понижи ефективността, дълбочината и ликвидността на пазарите, като в същото време ще повиши цената за инвеститорите и пенсионните фондове, които са двигатели на растежа“, казва Кенет Бенстън, вицепрезидент на Securities Industry and Financial Markets Association.

Британският финансов министър Джордж Озбърн определя предложения данък като „икономически самоубийство“ за Европа. „В подобен момент на икономическа криза“, казва той, „ЕС трябва да предлага нови идеи за насърчаване на растежа, а не за саботирането му“.

Глен Хубърд, който оглавяваше екипа на икономическите съветници на президента Джордж Буш младши, заявява, че данъкът на Робин Худ е „чудовищно лоша идея“.

„Подобен данък няма да пренасочи средства от банките“, допълва Хубърд, който в момента е съветник на кандидата за президент на републиканците Мит Ромни. „Той ще се отрази на хората, които притежават търгуваните активи“.

В САЩ подобен минимален данък е бил в сила от 1914 г. до 1966 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте vinsa,Ако има някакъв спор, то той се касае за намиране на верен отговор на въпроса:Съответното запазено старо, от време със Златни пари държавно финансова управление (ДФУ):(1) съответстваили(2) НЕ СЪОТВЕТСТВАна качества на ползвани Незлатни пари?Възможни са два отговора: Теза 1 или 2.Къде е истината?Постигнатите при изследването резултати доказват - вярна е Теза 2.Именно НЕГОДНОСТТА на запазения стар, от време със Златни пари начин на ДФУ за приложение при стопанство с Незлатни пари е особено важната причина за развитие на стопанска криза.Вече се знае - необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу) да се прекрати и днешната стопанска криза в съответна страна ще е успешно премахната.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vinsa
преди 12 години
този болен мозък пак почна да си дрънка простотиите, спри се ве човек, никой не те разбира кви ги дрънкаш, или всички са толкоз *** че не могат да те разберат ко искаш да кажеш или ти не се изразяваш добре, или си луд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Данъкът върху финансовите транзакции, както всеки държавен данък не е полезен и не бива да е налично негово прилагане.През 2011 г. проблемът при еврото е, че се ползва при условия на държавно финансово управление, което е негодно за евро и поради това (за достатъчно време) се развива стопанска криза.Процесът, който сега се развива в Европа е изяснен от теоретична гледна точка и е проверен в живота. Необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу) да се прекрати и стопанската криза през 2011 г. ще е успешно премахната. При условия на стопанство с Незлатни пари, без преустановяване на откритата държавна финансова непълноценност ("Грешката на Джон Лоу") не е възможно успешно обществено развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още