IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат данъкът върху финансовите транзакции да включва и ценните книжа

Данъкът трябва да покрива не само транзакциите на налични пари, но и на акции, облигации и всички други инвестиционни инструменти, настояват Франция и Германия

21:14 | 09.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Предлагат данъкът върху финансовите транзакции да включва и ценните книжа

Министрите на финансите на Германия и Франция са изпратили общо писмо до Европейската комисия, в което подчертават необходимостта от започване на консултации за въвеждане на глобален данък върху международните финансови транзакции, съобщава Франс прес, позовавайки се на европейски дипломатически източници.

В писмото се посочва, че данъкът трябва да покрива не само транзакциите на налични пари, но и на акции, облигации и всички други инвестиционни инструменти, включително на договори за покупка на злато.

Министрите посочват, че данъкът трябва да има глобален характер, въпреки че не изключват и негов общоевропейски вариант.

През август френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел подкрепиха въвеждането на подобен данък.

Мярката може да ограничи дейността на най-големите спекуланти, отбелязват експерти.

Междувременно Великобритания се противопоставя на данъка върху финансовите транзакции, за чието въвеждане настояват Франция и Германия. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници от британската делегация на срещата в Марсилия.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн участва в срещата на министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-7, която се провежда днес във френския град.

"Ако държавите от еврозоната искат да въведат подобен данък, то това си е тяхна работа. Великобритания няма да се присъедини към такова решение", посочиха източници от обкръжението на министъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Заради наличието на конкретна държавна финансова грешка (която поради скрити причини някои знаят за нея, но не не желаят да я признаят) държавите в Европа са със сравнително завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи и каквото и да правят чрез собствената си работа подсигуряват развитие на стопанска криза.Само е въпрос на време и редовите участници в стопански живот ще разберат, че техните болезнени щети при стопанска криза са заради конкретно грешно държавно финансово управление на собственото им правителство (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
sirFaith
преди 12 години
То е ясно че тия *** бюрократи ще прокарат поредната си глупост ...Нещо все да се извращава тая демокрация, скоро човек ако иска да пръд*е ще трявба да иска разрешително и да заплати такса, заради това, че ускорява глобалното затопляне чрез отделянето на метан в атмосферата :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още