IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски министър апелира за глобален данък върху финансовите сделки

Според предложението данък от 0,005% ще бъде налаган върху всички транзакции, осъществявани от финансови институции по света

11:05 | 12.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германски министър апелира за глобален данък върху финансовите сделки

Финансовият министър на Германия Пеер Щайнбрюк призова за въвеждането на глобален данък върху финансовите сделки в опит да бъде сложен край на период, който той определи като „гуляй“ на финансовите пазари, пише FT.

Според поредното радикално предложение за реформи във финансовата система, лансирано от световен лидер, приходите от данъка ще бъдат използвани за компенсиране на разходите на правителствата за мерките срещу кризата, включително фискалните стимули и спасителни операции за банките.

„Разходите за кризата не могат да бъдат поети единствено от малките данъкоплатци“, смята той.

Източници, близки до Щайнбрюк, казват, че според предложението данък от 0,005% ще бъде налаган върху всички финансови транзакции, осъществявани от банки, застрахователни компании и инвестиционни фондове.

Предложението бележи разединение в становището на германското правителство непосредствено преди срещата на Г20 и предстоящите парламентарни избори този месец. То е в противоречие с платформата на канцлера Ангела Меркел, която ще оглави германската делегация по време на срещата на върха в Питсбърг на 24 и 25 септември.

Говорителят на Меркел е казал, че канцлерът е склонен да обсъди идеята за международен данък, но шансовете за приемане на предложението са минимални.

„Не можете да лансирате идеи като тази две седмици преди среща на върха“, казва той. „Смятам, че става дума най-вече за популизъм от страна на г-н Щайнбрюк.“

Председателят на Британския финансов регулатор FSA Лорд Търнър бе предложил подобна идея за глобален данък върху финансовите транзакции.

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света се очаква да приемат предложение за ограничение на бонусите в международните банки и за подсилване на техните капиталови буфери, за да се предотврати вероятността от рецидив на миналогодишната криза.

В случай че не се стигне до международно споразумение, Щайнбрюк е на мнение, че Берлин трябва да въведе данък върху борсовите сделки в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още