IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на Areva бе прекратена по искане на компанията

Очаква се френският производителят на ядрено оборудване, който е и подизпълнител на Росатом за АЕЦ Белене, да обяви първа загуба от десет години насам

17:15 | 12.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френската АЕЦ &quot;Трикастин&quot;, която е изградена от Areva. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френската АЕЦ "Трикастин", която е изградена от Areva. Снимка: Ройтерс

Малко преди обявяването на силен план за спестявания и стратегията си за преструктуриране, френският производител на ядрени реактори Areva е поискал търговията с акции на компанията на парижката фондова борса да бъде преустановена, съобщи AFP.

В неделя министърът на индустрията на Франция Ерик Бесон заяви, че енергийната компания, в която мажоритарно участие има държавата, ще обяви огромни загуби. „Мога да потвърдя, че Areva ще обяви загуби. По всяка вероятност ще бъдат големи“, каза Бесон в радио интервю. Така за първи път от десет години насам Areva отново ще бъде на червено. 

Още през ноември стана ясно, че концернът ще съкрати хиляди работни места, включително 1 300 в Германия. 

В края на ноември изпълнителният директор Люк Орсел гарантира, че работни места във Франция няма да бъдат съкращавани. Все пак икономическото издание La Tribune писа, че догодина ще има прекратяване на приемането на заявления за нови служители, което ще доведе до загуба на 1 200 работни места защото напускащите служители няма да бъдат заменяни с нови.

Във Франция Areva има 28 000 служители, а в Германия - 5 700. Катастрофата във Фукушима имаше опустошително влияние над компанията, която произвежда и продава ядрено оборудване. Проблемите обаче измъчваха концерна още преди аварията - строежът на новата ядрена мощност "Олкилуото" във Финландия се забави, а резултатите от урановите мини в Африка, които компанията закупи през 2007 г., са разочароващи.

Утре Люк Орсел ще представи стратегията си за преструктуриране на компанията. По предварителна информация мерките включват борба с падащите печалби чрез отписване на активи за над 1 млрд. евро. Очаква се Areva да намали инвестициите си с 40%, за да спести поне 750 млн. евро годишно до 2015 г.

Холдингът Areva заедно с германската компания Siemens са основните подизпълнителни на Росатом за доставка на оборудване за АЕЦ Белене. Все още обаче няма яснота дали проектът ще се състои. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още