IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch смъкна рейтингите на пет европейски банки

Голямото треперене на европейските финансови институции продължава

08:07 | 15.12.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Fitch смъкна рейтингите на пет европейски банки

Международните рейтингови агенции продължават да „търсят следващите си жертви“. В късната сряда Fitch понижи рейтингите на пет европейски банки - Credit Agricole (на А+ от АА-) и Banque Fédérative du Crédit Mutuel (на А+ от АА-) от Франция, Danske Bank (на А+ от АA-) от Дания, OP Pohjola (на А+ от АА-) от Финландия и Rabobank Group (на AA от AA+) от Холандия, предаде Ройтерс.

Всички те загубиха по една степен от рейтингите си. По този начин за тях би следвало да стане по-скъпо и по-трудно набавянето на паричен капитал защото колкото по-нисък е рейтингът, толкова по-висока рискова премия изискват инвеститорите. 

Fitch обясни понижението с насрещния вятър, на който в момента са изложени световните банки. „Сделките между отделните кредитни институции на т. нар. междубанков пазар няма да вървят гладко“, казва Fitch. Освен това икономиката допълнително отслабвала заради еврокризата.

В Danske Bank и Credit Agricole агенцията разкритикува също и ангажимента им в проблемните евространи. Всички пет банки обаче все още са с добър кредитен рейтинг между "АА" и "А".

Другите две основни рейтингови агенции S&P и Moody's вече намалиха рейтингите на европейски банки или ги бяха предупредили за подобни стъпки. Очаква се също така през следващите няколко дни Standard & Poors да вземе решение за понижаване на рейтингите на някои страни от еврозоната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Рейтингови фирми казват кой да управлява европейските, пък и всички други нации. Демокрацията бе изритана от полrтическата сцена и заменена с волята на Рокфелер и на Ротшилд, които през устата на собствените си американски фирми "Мудис" , "Стандард енд пуърс" , Fitch и на своя "бушон" Джордж Сорос от една година говорят, че Гърция трябвало да излезе от еврозоната, че ЕС трябва да стане СAЩ, че ЕЦБ трябва да започне да емитира еврооблигации. Тя ще налива събраните с тях милиарди в закъсали" икономики като Гърция и Италия, а после всички в ЕС, т.е. и ние българите, ще изплащаме дълга. Стигна се дотам Сорос, т.е. Ротшилд, да заплашват, че ще изкарат Германия от ЕС ако продължава да упорства срещу еврооблигациите. Германия в момента единственна започва да се протипоставя на измамата САЩ и техните облигации. Много е вероятно Германия за в бъдеще да иска сама да напусне ЕС. Германия има икономика, производства и като мине на страната на Русия ще се върже към ресурсо богатата мечка! Видяхме с каква усмивка Меркел подписа споразумение за Руската газ, наскоро. Е да, ама ние българите ще трябва да се бием с Русия, когато Барак Обама заповяда на Бойко да мобилизира армията за война срещу Русия........а нашите майки и бащи ще се ровят по-кофите за парче хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Кредитните агенции са инструмент! Но в ръцете на кого? Някои от вас правилно задават въпросите. Не може едни частни организации да дават оценка на държави и общества! Не са обективни! В никакъв случай! Следващия "долар" ще се нарича "кредит" - предсказали са го фантастите.Но сега е момента да се опълчи човечеството на системата! Все още не е късно. Все още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Добро утро.......на кой са рейтинговите агенции и за кого работят не знаете ли!?Ротшилдови са създали и държат цялата банкова система заедно с почти цялата химическа и фармацевтична промишленост". Те са създателите на държавата Израел и ционизма. Притежават половината територия и семейния им герб стои на знамето. Измамника Джордж Сорос е от "Тяхното Котило" също. Сорос е новият шеф на международната мафия, след Максуел, който пък наследи Онасис и е глашатая на Новият Световен Ред! Всички те са слуги на Ротшилд! Едно семейство от 300 души, което управлява светът, но никога няма да чуете техните имена в медиите! Понеже почти всички големи медии и рейтингови агенции, са тяхна собственост и работят за тях, за реализирането на пъкленият им план !!!Дават ли рейтинговите агенции оценка на държавата Израел ?СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА НА ГЛОБАЛНИЯ ЕЛИТ!Ротшилд е казал: "Купи, когато има кръв по улиците. Много скоро ще стигнем до точка, където $ 100 вече няма да са достатъчни да си купим чаша кафе. Американците ще използват пакети от долари, за да захранват своите комини. Цените на стоките като скъпоценни и промишлени метали, петрол, хранителни продукти, ще се изстрелят на Луната. Стоките по време на паниката, ще се възприемат като сигурно обежище. След такъв период, ще има "нов долар" или нещо подобно. Това, което има значение е, че сегашната ситуация не може да продължи дълго. Това очевидно не може да има щастлив край. Ето защо, умните пари се подготвят за това, което вярват, че ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Скъпи diado mrass, каква обективност имаше във възможно най-високите рейтинги на Enron и на Lehman точно преди съответните техни фалити? А още колко такива примери има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Остава открит въпроса: Рейтинговите агенции - точен барометър или инструментът за предначертаване на бъдещето? Ами ако са само един обективен инструмент?..... Тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Аз пък незнам защо започвам да си мисля, че тези рейтинги започват да писват на хората и да девалвират. Не ме напуска чувството, че скоро нещо в системата ще изтрещи и тези тарикати ще останат да си раздават рейтингите помежду си... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Шефът на ЕЦБ определи кризата като системна, но виждаме недоволство и протести и в САЩ срещу банките, във Франция, Великобритания и в други европейски държави. Свидетели сме на колапса на държавните дългове в основни икономики на Европа Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и даже Франция може да се окажат част от срутващото се домино. Разбра се, че еврозоната е изкуствено и нелогично създадена. В началото на есента стана тревожно. Първо, френско-белгийската банка Dexia е на път да изчезне. Последва свалянето на кредитния рейтинг на 12 британски банки от Moody's. Почти всички европейски банки са в списъка на рисковите. Рискът от фатален колапс на редица американски банки се засили заради огромната им експозиция към високорискови деривативи и връзката им с потъващите европейски банки. Така че потенциалът за избухване на огромно социално недоволство навсякъде от Америка до Азия, от Африка до Европа не само че расте, а бих казал, че е опънат до натискане на спусъка на социалното търпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Виждаме вече и скандинавски банки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още