IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната пак натисна европейските пазари

Краткото възстановяване се е дължало на изместването на фокуса далеч от Европа, смята анализатор

19:29 | 11.01.12 г. 2
<p>
	Основният борсов индекс в Германия се понижи, след като статистическата служба на страната съобщи, че очаква икономически спад за четвъртото тримесечие на 2011 г. Снимка: Ройтерс</p>

Основният борсов индекс в Германия се понижи, след като статистическата служба на страната съобщи, че очаква икономически спад за четвъртото тримесечие на 2011 г. Снимка: Ройтерс

Индексите на основните европейски пазари приключиха днешната сесия с понижение, след като Fitch препоръча на Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме допълнителни мерки, за да предотврати разпространението на дълговата криза.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,4% до 249,93 пункта. В Лондон FTSE 100 изгуби 0,45% до 5 671 пункта, във Франкфурт DAX 30 изтри 0,17% до 6 152 пункта, а в Париж САС 40 регистрира спад от 0,19% до 3 205 пункта.

Дейвид Райли от Fitch каза на пресконференция във Франкфурт днес, че ЕЦБ трябва да продължи да изкупува правителствен дълг. “Има нужда от купувач, който заслужава доверие, а такъв в момента няма”, коментира той, цитиран от Bloomberg.

Райли прогнозира обаче, че ЕЦБ няма как сама да спаси еврото. “Да, банката трябва да е по-ангажирана, но кризата няма да приключи, докато не видим широко икономическо възстановяване”, заключи той.

Песимизмът на инвеститорите се подхрани и от изявлението на германската статистическа служба, че икономиката на страната най-вероятно се е свила през четвъртото тримесечие на миналата година. Очакванията на експертите са за минимален икономически спад от 0,25% спрямо предходните три месеца.

“Между кризата от края на 2011 г. и началото на 2012 г. няма нищо различно”, посочва Лорн Баринг, управляващ директор на B Capital. “Краткото възстановяване се дължеше на изместването на фокуса от Европа. В крайна сметка случващото се в еврозоната няма как да не се върне отново на дневен ред”, заключава Баринг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Има определена тенденциозност в обявяването на новините. И определено много занижена обективност. Само, че предполагам това идва от източниците, които ползва Инвестор за информация. Напоследък с една камара дребни "добри" икономически резултати на САЩ се помъчиха да направят новината, че дългът им се е качил още, въпреки плановете за икономии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Каква криза в Европа бе авторе, колко дължи Европа на кредиторите си колко дължи САЩ, като погледна новините виждам само едно ... оплюване на Европа и хвалби за САщ, нищо че последните имат дълг в стотици пъти повече от Европа. ти да видиш, това си е чист тероризъм от където и да го погледнеш, защото ако някой не се съгласи с него САЩ му обявяват война, е *** и света пълна дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още