IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Европа приключиха деня със спадове

Инвеститорите не дочакаха официално споразумение за "подстригването" на гръцкия дълг

19:48 | 20.01.12 г.
Индексите в Европа приключиха деня със спадове

Индексите на основните европейски пазари приключиха сесията с понижения.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 затвори със спад от 0,3% до 255,88 пункта. Във Великобритания FTSE 100 отписа 0,22% до 5 729 пункта, в Германия DAX 30 изтри 0,18% до 6 404 пункта, а във Франция САС 40 регистрира спад от 0,22% до 3 322 пункта.

В Гърция вече трети пореден ден се водят преговори между частните кредитори на страната и правителството за отписване на поне половината от дълга на Атина към частния сектор.

В последните часове се появиха спекулации, че преговорите са пред своя край. Според информациите властите и представителите на банките са сближили позициите си и се очаква до часове да излезе споразумение за “подстригване” на гръцкия дълг с 65-70%.

Анонимен източник на Ройтерс е казал за агенцията, че вероятно тази вечер ще бъде сключено предварително споразумение, а техническите дискусии в присъствието на юристи ще продължат през почивните дни и в началото на следващата седмица.

Управляващият директор на Института за международни финанси Чарлз Далара пък коментира днес след срещата си с гръцкия премиер Лукас Пападимос, че е възможно “да има какво да се каже тази вечер”, съобщи Bloomberg.

До края на сесията в Европа обаче официален резултат от преговорите не излезе, а песимизмът на инвеститорите се подхрани от данните за пазара на имоти в САЩ. Продажбите на стари жилища в страната през декември миналата година се разминаха с прогнозите на анализаторите.

Сред губещите позиции се наредиха акциите на ВР, Petrofac и други петролни компании заради спада в цените на петрола. С ръстове на акциите обаче се отчете банковият сектор, въпреки че днес изтича крайният срок финансовите институции от еврозоната да съобщят на националните власти как ще посрещнат новите по-строги регулаторни изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още