IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Бъдещето на Европа е постигане на политически съюз

Все още не сме преодолели кризата и предстои много работа, посочва канцлерът на Германия

11:11 | 26.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Меркел: Бъдещето на Европа е постигане на политически съюз

Бъдещето на Европейския съюз е в постигането на политически съюз. Такова е мнението на канцлера на Германия Ангела Меркел, изразено в интервю за няколко европейски медии.

"Стъпка по стъпка трябва да се сближим във всички политически области", казва Ангела Меркел.

Според нея на ниво европейски институции и структури това се изразява в прехвърляне на повече правомощия на Европейската комисия, която ще заработи като европейско правителство, компетентно по европейските въпроси.

"Все още не сме преодолели кризата. Първо, изправени сме пред трудности, които продължават да ни безпокоят. Сред тях е крайната задлъжнялост на някои страни. Тази задлъжнялост най-често се свързва с висока безработица и със сериозни структурни пропуски", подчертава Меркел.

"И второ, конкретният случай с Гърция, където въпреки всички положени усилия, нито гърците, нито международната общност успяха досега да стабилизират ситуацията. Трябва първо да успокоим всичко това и да си възвърнем доверието на пазарите", посочва Меркел.

Според канцлера положителното в тези усилия е, че страните от ЕС са изработили обща позиция за бюджетната дисциплина и за намаляване на дълговете. "Но това не е достатъчно, на Европа й е нужен по-голям растеж и повече работни места", казва тя.

"Бих искала след 20 години Европа да получи и признание заради способността си за иновации и заради стоките си. Залогът е да се наложим в ерата на глобализацията и да си гарантираме дългосрочен просперитет", допълва Меркел.

Положителен ефект от кризата според Меркел е, че ЕС е успял да установи къде се коренят проблемите и да постигне добро равновесие между колективна солидарност и национална отговорност.

"Ако извлечем поука от всички грешки и пропуски, Европа след кризата ще бъде много, много по-силна отколкото беше преди това", уверена е тя.

Въпреки че говори за равновесие между колективната солидарност и националната отговорност, Меркел посочва, че някои страни трябва да положат повече усилия по втория показател, защото в противен случай първият няма да има резултат.

"Да сме солидарни не означава да забравяме собствените си отговорности. Двете вървят заедно. Абсурдно е да обещаваме още повече пари, ако не се борим срещу корените на кризата", казва Меркел и посочва като конкретен пример Испания.

Там 40 процента от младите са без работа, което се дължи на лошото законодателство, нуждаещо се от реформа. Други държави като Германия и източноевропейските страни извършиха болезнени реформи на трудовия пазар, което означава, че европейците трябва да се учат едни от други, добавя Меркел.

Под натиска на кризата ЕС е постигнал ново ниво на сътрудничество в Европа - нещо като европейска вътрешна политика, в която проблемите се обсъждат и решават без заобикалки. Посочва Меркел и отбелязва, че единството между 27 страни не винаги е лесно, визирайки отказа на Лондон да подкрепи реформа на европейското законодателство в бюджетната дисциплина.

Тя посочва, че за германците най-важно е постигането на равновесие между големите и малките страни и между старите и новите членки.

По въпроса за постигане на растеж в икономиката на ЕС Меркел призовава да се види какви суми има в европейските фондове и онези, които не са разпределени, да се използват, за да се стимулира растежът и разкриването на работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
ни тука имаме 2 такива войни зад гърба си, все неуспешно са ни "обединили" =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
След една голяма война ще стане много вероятно. Щатите да не са се обединили с музика и танци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Европата няма да се оправи, докато всички дърважи не се сложат под една шапка (като щатите). Само дето последното е много малко вероятно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
IvoDim
преди 12 години
A защо не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Пенчев
преди 12 години
"Стъпка по стъпка трябва да се сближим във всички политически области", казва Ангела Меркел.Стъпка по стъпка Германия си следва стратегията да подчини Европа по мирен път и да се превърне в новата световна суперсила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още