IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GlaxoSmithKline с рязък скок на печалбата през четвъртото тримесечие

Като основен фактор се посочват увеличените продажби в Япония и развиващите се пазари за сметка на спад от 4% в Европа

11:08 | 08.02.12 г.
GlaxoSmithKline с рязък скок на печалбата през четвъртото тримесечие

Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline обяви печалба преди данъци от 1,9 млрд. паунда през последното тримесечие на 2011 г. при положение, че за аналогичния период на предходната година бе регистрирана загуба от 193 млн. паунда, съобщи ВВС.

За цялата 2011 г. печалбата преди данъци е 8,2 млрд. паунда при 4,5 млрд. през 2010 г.

Резултатите се подобриха от увеличаването на продажбите в Япония и развиващите се пазари, но бяха компенсирани от спад от 4% в Европа. От компанията посочиха също, че продължават да полагат усилия за понижаване на разходите.

През последните 3 години компанията бе подложена на сериозно преструктуриране в опит да се спестят средства и да се повиши ефективността. Данните за печалбата не включват разходите по преструктурирането, а ако бъдат взети под внимание, печалбата се свива до 1,7 млрд. паунда през четвъртото тримесечие и до 7,6 млрд. паунда за цялата 2011 г.

Реакцията на анализаторите бе предпазливо положителна. „Макар че резултатите на пръв поглед са леко разочароващи, основната картина за четвъртото тримесечие е положителна и подсилва мнението ни, че структурното възстановяване на GlaxoSmithKline върви по план“, заяви Иманюъл Пападакис, анализатор за фармацевтичния бранш в Collins Stewart.

„Представянето през 2012 г. вероятно ще бъде подкрепено от увеличаване на добрите оценки на експертите и положителни новини от отдела за изследвания и развитие“, добави той.

Главният изпълнителен директор на компанията Андрю Уити заяви, че продажбите в Европа са намалели заради неблагоприятните икономически условия, а общите продажби се изместват от схващането за „бели хапчета за западните пазари“.

„Ценовият натиск в Европа през 2011 г. се отрази неблагоприятно върху основния ръст в региона с около 5 процентни пункта (приблизително 320 млн. паунда)“, каза Уити. „Очакваме подобно отражение и през 2012 г. Потвърждавам издръжливостта на нашия мениджърски екип за Европа в сложилата се изключително предизвикателна среда“, добави той.

От компанията обявиха, че в средата на 2012 г. очакват да приключи разработването на ново белодробно лекарство за третиране на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма. То трябва да замести досегашният най-добре продаван продукт на компанията в тази област.

По думите на Уити 15 лекарства и ваксини са в последен стадий на разработка, като при 9 от тях приключват клиничните изпитания, 3 са готови за подаване на документи за одобрение от регулаторните органи, а за едно документите вече са подадени.

От GlaxoSmithKline се надяват новата серия от лекарства да помогне в известна степен за избягване на загубите на приходи, които се получават в момент на изтичане на срока на патенти за стари медикаменти, което води до увеличаване на конкуренцията от страна на техни по-евтини генерични версии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още