IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Transparency international: Корупцията ще удължи гръцката криза

В доклад на организацията се посочва, че гръцките закони често са насърчавали корупционните практики

21:03 | 29.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Transparency international: Корупцията ще удължи гръцката криза

Широко разпространената корупция и кризата на ценности ще подкопаят опитите на Гърция да възстанови икономиката си, предупреди световната организация за борба с корупцията Transparency international, съобщава ДПА.

Всички ние знаем за кризата с дълга, но Гърция страда също и от криза на ценностите, посочва Костас Бакурис, ръководител на гръцкия клон на организацията, която публикува доклад за корупцията в страната.

В доклада се изтъква, че всички сектори на гръцкото общество са живели "в състояние на корупционна законност", което "означава, че законът често опрощава или дори насърчава корупционните практики".

Много министри са имали "специални сметки", които не се били подложени на нормалните правила за бюджетна прозрачност, се казва в доклада, като се добавя, че това е още по-тревожно, "имайки предвид ролята на бюджетната непрозрачност в дълговата криза".

Друг пример е била практиката на узаконяване на незаконни постройки след построяването им. Освен това само от частните компании, регистрирани на борсата, се е изисквало да имат прозрачни сметки, посочва Transparency international.

Според организацията дългогодишното приемане на корупцията и фатализмът по отношение на шансовете тя да бъде пресечена или да й се окаже съпротива са я укрепили и са направили реформата по-трудна.

Държавните служители са били допускани да действат в продължение на десетилетия без каквато и да било прозрачност или ефективен контрол, се посочва текста. Вземането на подкупи е било рутинна процедура.

Това и други порочни практики са подкопали върховенството на закона и са улеснили установяването на култура на безнаказаност, изтъква Transparency international.

Политическите лидери трябва да осъзнаят, че тази криза е уникална възможност да се предефинират изгубените ценности и да се създадат отново националните институции, посочи Бакурис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Това разбива мита, че високите заплати имат изобщо някакво отношение към вземането на подкупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Все едно, че става дума за БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още