IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата: Гърция „изпълни условията за преструктуриране на дълга си“

Страната е уведомила, че ще приложи клаузата за колективно действие спрямо частните кредитори за облигациите, емитирани по нейното законодателство

18:55 | 09.03.12 г.
Еврогрупата: Гърция „изпълни условията за преструктуриране на дълга си“

Гърция „изпълни условията за преструктурирането на своя дълг“, като решението за отпускането на помощ „ще бъде прието в най-близко бъдеще“, се посочва в изявление на министрите на финансите на държавите членки от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) след края на проведения видеоконферентен разговор между тях, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Очаква се въпросът за първия транш от втория спасителен финансов пакет за Гърция да бъде прието в понеделник на редовното заседание на Еврогрупата в Брюксел.

„Еврогрупата смята, че са създадени необходимите условия за стартиране на съответните процедури на национално ниво, които ще ѝ позволят да утвърди окончателно приноса на еврозоната във втората програма за подпомагане на Гърция“, посочва в изявлението председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

По думите му партньорите на Гърция от еврозоната „оценяват удовлетворително“ мащаба на участие на частния сектор в сделката за замяна на гръцките държавни облигации.

„Атина реализира успешно програмата за преструктуриране на националния дълг, осигурявайки участие в замяната на 83,5% от частните инвеститори. Еврогрупата потвърждава, че е получила предложението на Атина да удължи срока за замяна на облигациите, емитирани въз основа на чуждестранно законодателство, до 23 март. Еврогрупата очаква, че нивото на участие ще нарасне допълнително през този период, тъй като гръцките власти дават предложение, което прави замяната по-привлекателна на фона на останалите алтернативи“, пише още в изявлението.

Юнкер изразява и надежда, че Международният валутен фонд също ще даде „съществен принос“ в програмата за подпомагане на Гърция.

Еврогрупата е била информирана също, че Гърция ще приложи клаузата за колективно действие, предвиждаща нежелаещите частни кредитори на страната да заменят облигациите си според условията, на които се е съгласило мнозинството от тях. Става дума само за облигации, емитирани според гръцкото законодателство.

С използването на клаузата делът на участващите в програмата за замяна на облигациите, притежавани от частни кредитори, ще нарасне до 95,7%.

„Еврогрупата бе уведомена, че Гърция ще активира клаузата за колективно действие по отношение на облигациите, емитирани според гръцкото законодателство“, се посочва в изявлението.

Министрите на финансите на страните от еврозоната са одобрили и започването на замяната на гръцките облигации, собственост на Европейския инструмент за финансова стабилност.

Практическата процедура за преструктуриране на гръцкия дълг чрез замяната на облигациите трябва да се проведе между 12 и 23 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още