IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата отпусна гаранция за частните инвеститори в гръцки дълг

Финансовите министри от еврозоната се очаква да решат дали сделката по замяна трябва да е принудителна за тези, които не желаят да участват

16:01 | 09.03.12 г. 5
Еврогрупата отпусна гаранция за частните инвеститори в гръцки дълг

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) се споразумяха да отпуснат 35,5 млрд. евро като гаранция за частните инвеститори в процеса на замяна на гръцките държавни облигации, които притежават, съобщи германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Споразуението е било постигнато при осъществена днес видеоконферентна връзка. Шойбле добави, че вече има надежда за оздравяването на гръцката икономика. „Още не сме стигнали върха, но сме на правилния път“, отбеляза той. По думите му еврозоната е доказала, че е силна общност. Има всички основания да се смята, че рисковете са поставени под контрол, убеден е той.

Окончателното решение дали малцинството частни инвеститори, които не желаят да участват в сделката за замяна на притежаваните от тях гръцки държавни облигации, да бъдат принудени да го направят, ще бъде взето след разговор между министрите на финансите на държавите от еврозоната, обявиха по-рано днес от гръцкото министерство на финансите, цитирани от РИА Новости.

По данни на министерството доброволното участие на частните инвеститори в сделката е достигнало до 85,8% от номинала на подлежащите на преструктуриране облигации.

С използването на клауза за колективно действие този процент би нараснал до 95,7. Това обаче би квалифицирало Гърция като държава в частичен фалит, което на свой ред може да задейства изплащането на застраховките за защита срещу фалит.

Междувременно гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос обяви, че страната удължава крайния срок за участие в преструктурирането за част от облигациите до 23 март, като по думите му става въпрос за облигации на стойност около 28 млрд. евро по номинална стойност. Сред тях са облигации, емитирани по чуждестранно законодателство, и гарантираните от гръцката държава облигационни заеми на гръцки държавни компании.

Според Венизелос на притежателите им се осигурява „последен шанс“ за участие в преструктурирането.

Също днес от Международния валутен фонд обявиха, че въпросът за отпускането на поредния транш от първия спасителен пакет за Гърция ще бъде обсъден на 15 март.

„Съветът на директорите планира предварително срещата за 15 март“, заяви директорът за връзки с обществеността на МВФ Джери Райс. Той добави, че отпускането на средствата зависи както от действията на гръцките власти, така и от частните кредитори на страната. Райс обаче не уточни размера на транша, който може да бъде отпуснат.

Гръцки макроикономически показатели обаче, публикувани през последните 2 дни, показаха влошаване на икономическото състояние.

Брутният вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие на 2011 г. се е свил със 7,5% на годишна база, показаха коригираните данни на гръцката статистическа служба Elstat, след като първоначално обявените през февруари бяха за свиване от 7%.

По-слаби са показателите за външната търговия, като данни, които не са били обработени докрай преди 3 седмици, също са оказали неблагоприятно влияние върху крайния резултат, уточниха от статистическата служба.

Данните за първите 3 тримесечия също са коригирани, като по последна оценка са 8% спад за първото тримесечие, 7,3% за второто и 5% за третото на годишна база.

Безработицата в страната пък е нараснала до 21% от активното население на страната през декември, подобрявайки многогодишен рекорд, посочиха от Elstat.

На месечна база ръстът е от едва 0,1 процентни пункта, но за цялата 2011 г. достига 6,2 процентни пункта. Броят на безработните е 1,033 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
И познайте ко следва... Цени на бензина, хляба, яйцата, ла*ната каквито не сме и сънували... Край писна ми, събирам багажа и се махам от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dbuchakov
преди 12 години
На гърците им е в кръвта да фалшифицират данни.Правете си сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС: "вече има надежда за оздравяването на гръцката икономика. Още не сме стигнали върха, но сме на правилния път" ...... После: "Гръцки макроикономически показатели обаче, публикувани през последните 2 дни, показаха влошаване на икономическото състояние.Брутният вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие на 2011 г. се е свил със 7,5% на годишна база, показаха коригираните данни на гръцката статистическа служба Elstat, след като първоначално обявените през февруари бяха за свиване от 7%."...... питам се за какъв "път" и за кой "връх" става дума???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Това което се случва наистина го няма другаде !Истинска чалга - инвеститорите трябва да се пазят и да бягат много много далеч .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още