IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият пенсионен фонд ограничава експозицията си към Европа

Решението не е свързано с дълговата криза, а представлява опит тежестта на европейските активи в портфейла му да отговаря на пазарната им капитализация

20:33 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: hagge, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: hagge, лиценз: CreativeCommons

Норвегия възнамерява рязко да понижи експозицията на своя държавен пенсионен фонд, който е най-големият в света, към европейските активи и да обърне повече внимание на развиващите се пазари, съобщава Financial Times.

Фондът, който възлиза на 600 млрд. долара и държи около 2% от всички европейски акции, ще понижи дяловете на експозициите си към европейски ценни книжа - от 60% на 40% за облигациите и от 50% на 40% за акциите.

Действията на фонда, който се финансира от разработваните от Норвегия нефтени находища, са предприети в критичен за еврозоната момент, когато инвеститорите все още гледат с недоверие към Стария континент.

По-рано този месец фондът обяви, че през 2011 г. е изгубил 15 млрд. долара, поради волатилността на фондовите пазари, породена от несигурността около еврозоната.

Хилда Сингсаас, секретар на норвежкото финансово министерство, отхвърли спекулациите, че решението на фонда представлява своеобразен вот на недоверие към Европа.

„Европейската криза изобщо не е обсъждана“, посочва тя. Осло просто се опитва да понижи тежестта на европейските активи в инвестиционния си портфейл до пазарни нива.

Сингсаас подчертава, че ако се приложи стриктна, базирана на пазарната капитализация оценка, експозицията към европейските акции трябва да е едва 25%. „Според нас това би било прекалено драматично“, обаче допълва тя.

През следващото десетилетие активите на фонда, който притежава малко над 1% от всички акции на планетата, се очаква да се удвоят до 1,2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още