IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България е скочила до 12,4% през февруари

От Евростат са ревизирали нагоре данните за януари, както и за ноември и декември миналата година

13:57 | 02.04.12 г. 7
Безработицата в България е скочила до 12,4% през февруари

До 12,4% е скочила безработицата в България през февруари, показват оценките на Евростат.

Нагоре са ревизирани и данните за януари. Безработицата у нас през първия месец на годината е била 12,2%, а не първоначално обявените 11,5%.

Промени има и в данните за декември и ноември миналата година. През последния месец на 2011 г. безработицата в страната е била 11,8%, а не 11,2%, а през ноември нивото й е било 11,6%, а не 11%.

За сравнение, Агенцията по заетостта обяви, че през февруари безработицата в България е била 11,5%. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие ще излязат в началото на май.

През февруари безработицата в еврозоната и в Европейския съюз достигна нови рекордни нива от съответно 10,8% и 10,2%.

Безработни в Еврообщността през втория месец на годината са били 24,55 млн. души, от които над 17,1 млн. души са граждани на държави от еврозоната.

В сравнение с януари през февруари безработните в ЕС са се увеличили със 167 хил. души, а в еврозоната – със 162 хил. души. На годишна база безработните са се увеличили съответно с 1,874 млн. души и 1,476 млн. души.

И през февруари нивото на безработицата остава най-ниско в Австрия (4,2%), Холандия (4,9%) и Люксембург (5,2%), а най-високо – в Испания (23,6%) и Гърция (21%, но данните са от декември 2011 г.).

През февруари спрямо януари без промяна е останала безработицата в Румъния, най-голям спад е регистриран в Литва, Латвия и Естония, а най-голям ръст – в Гърция, Испания и Кипър.

Младежката безработица остава сериозен проблем в Испания и Гърция. Общо в ЕС над 5,4 млн. души на възраст под 25 години са били без работа през месеца, като нивото на младежката безработица във всички 27 държави-членки е било 22,4%, а в еврозоната – 21,6%.

Нивото на младежката безработица в България през февруари е било 32,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Днешната история на България се пише сякаш от ръката на ***.Не се инвестира във фабрики, заводи и иновинации и във истинско СВИШЕ образувание, а във скъпи коли, скъпи ***, фолкаджийки. И какъв е смисъла на учителите - тяхната професия е БЕЗМИСЛЕНА, ЗАЩОТО явно образуванието, морала и етиката се формират от ЧАЛГА културата. А новия иниверситет е ПАЙНЕР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
E това е: "Докато университетите продължават да бълват безсмислени "вишисти", бизнеса да инвестира в скъпи коли, луксозни екскурзии и *** - вместо в технологии, обучения и добро заплащане - ще продължаваме да си стоим в тази патова ситуация. Едните ще викат "няма хора, производителността е ниска", другите - "няма рябота" и "за тея пари по-добре да си стоя вкъщи""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
aranda
преди 12 години
Докато университетите продължават да бълват безсмислени "вишисти", бизнеса да инвестира в скъпи коли, луксозни екскурзии и *** - вместо в технологии, обучения и добро заплащане - ще продължаваме да си стоим в тази патова ситуация. Едните ще викат "няма хора, производителността е ниска", другите - "няма рябота" и "за тея пари по-добре да си стоя вкъщи".А най-уникална е стратегията на Минитерството на труда, да произвежда неработещи програми в помощ на заетостта и бизнеса и да дава по-високи обезщетения при безработица, отколкото реалните заплати в момента..хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Тези измислени числа не позволяват никакъв анализ тъй като не показват реалността.А тя е, че работещи са малко над 40% от населението и те изхранват останалите 60%. От там нататък може да си ревем за ниските заплати, пенсии и прочие колкото искаме, но това няма да помогне на никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
ABBA
преди 12 години
Безработицата в България е скочила до 12,4%, раждаемостта на *** е скочила повече, социалните помощи също, Дянков ше тегли заем... Чисто и просто. Особено последното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
stoian777
преди 12 години
В България безработицата е много малка и даже намаляваща и клоняща към 2 до 3 %. Даже след около 20 дена ще се получи и недостиг на работна ръка. Но най-лошото е, че всички, абсолютно всички работници са нискоквалифицирани, некадърни, мързеливи и не искат да работят. За това ние ще започнем внос на работници от Виетнам, Китай, и Африка. За тези огромни заплати които се дават тук в БГ работниците от другите държави само си мечтаят и затова ще дойдат на талази, на талази....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
SEBULBA
преди 12 години
Мижем, та лажем... Реалната е поне двойна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още