IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти налага и реформата на пазара на труда

Програмата ще направи изпадналата в криза страна отново конкурентоспособна

22:56 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Безработен проверява офертите за работа в Милано. Снимка: Ройтерс</p>

Безработен проверява офертите за работа в Милано. Снимка: Ройтерс

Италианският министър-председател Марио Монти обяви реформа на пазара на труда с улеснени условия за предизвестие за съкращение. Професорът по икономика и бивш еврокомисар представи в сряда в Рим проектозакон, който има за цел да създаде по-гъвкави договорености за условията на труд и ръст на производителността. Реформата на трудовия пазар е от „историческо значение“, за да изведе Италия от икономическата криза през следващите няколко години, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Реформата ще позволи на работодатели по-лесно да уволняват служителите си по дисциплинарни или икономически причини. Тя се смята за основата на усилията на Монти да направи Италия отново конкурентоспособна. Синдикатите и Левицата се обявиха срещу планираните „облекчения“.

На италианския пазар на труда има „перверзен дуализъм“, при който някои от работниците се радват на протекционизъм, а други са беззащитни, заяви Монти. Ефективност и справедливост са целите на реформата. Тя трябва да създаде съвременен пазар на труда в глобалната среда и да взема предвид несигурното положение на младите хора и възрастните.

„Нито  една реформа не може да доведе до обрат сама по себе си“, заяви назначеният през ноември за премиер на правителството от технократи. Кабинетът и парламентът вече гласуваха пенсионна реформа и драстична програма за строги икономии. Реформата на пазара на труда трябва да помогне за това, третата по големина икономика в еврозоната да излезе от настоящата рецесия и да я защити от опасностите на дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още