IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните европейски индекси се оцветиха в червено

Напрежение сред инвеститорите предизвикаха данните за проблемните кредити в Испания, които са достигнали 18-годишен връх

19:37 | 18.04.12 г.
Основните европейски индекси се оцветиха в червено

 

Индексите на основните европейски пазари приключиха сесията със спад, след като единият от членовете на Централната банка във Великобритания Адам Поусън оттегли подкрепата си за още икономически стимули, а продължаващият спад на цените на жилищата в Китай сигнализира за забавяне на икономическия растеж.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,7% до 257 пункта. Само от началото на април индексът е изтрил 2,1% от стойността си, показват изчисления на Bloomberg. От началото на годината обаче индексът се е повишил с 5,4% спрямо аналогичния период на миналата година.

В Германия DAX 30 отбеляза спад от 1,01% до 6 732 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,38% до 5 745 пункта, а CAC 40 изтри 1,59% до 3 240 пункта.

Напрежение сред инвеститорите предизвикаха и данните за проблемните кредити в Испания. Според централната банка в Мадрид “лошите” кредити са достигнали 18-годишен връх през февруари до ниво от над 8%.

Размерът на кредитите, които финансовият регулатор в Испания категоризира като “съмнителни”, е близо 144 млрд. евро.

Новината повлече надолу акциите на испанските банки. Сред губещите в днешната сесия се наредиха лотовете на Santander, Banco Popular Espanol, CaixaBank и други.

Европейският банков сектор беше вторият най-зле представил се в състава на Stoxx 600  в днешната сесия.

“Дълговата криза все още не е свършила и мисля, че ситуацията в Испания ще се влоши преди да започне възстановяването на страната”, коментира за Bloomberg Хенрик Друсберг от Nordea Bank в Копенхаген.

“Европейските лидери трябва да адресират ключовите проблеми и да съдействат за създаването на условия за икономически растеж, за да излезе Европа от дълговата криза”, допълва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още