fallback

Брюксел измества фокуса от фискален към инвестиционен пакт?

Очаква се в неделя еврокомисарят Оли Рен да призове за държавни разходи за големи проекти на фона на слабото частно търсене, разкрива FT

09:45 | 05.05.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Висши европейски служители се обявяват за „инвестиционен пакт” в подкрепа на икономическия растеж на еврозоната, докато гласоподавателите във Франция и Гърция са на път да накажат (на утрешните избори) своите лидери, които подкрепиха тежките мерки за икономии, пише Fianancial Times.

В подчертана промяна на фокуса европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен се очаква в неделя да призове за допълнителни правителствени разходи за големи инфраструктурни проекти, позовавайки се на недостатъчното частно търсене за създаването на работни места. Безработицата в еврозоната достигна най-високите си нива от въвеждането на единната валута.

Той също така ще даде ясен сигнал, че е склонен да разхлаби новите строги бюджетни рестрикции за страни като Испания, които бяха принудени да орежат пбличните си разходи на фона на остър икономически спад, за да посрещнат изискванията на Брюксел за нивото на бюджетния дефицит.

Проект за обръщението на Рен, с което Fianancial Times разполага, гласи че „европейската фискална рамка е базирана на правила ... но в същото време пактът предполага съществена преценка, когато става въпрос за неговото приложение”.

Новата инициатива на Европейската комисия може да настрои негативно Берлин, който отхвърли отпускането на нови помощи и е срещу допълнителните политики за стимулиране на растежа, за които се обяви фаворитът за президент на Франция Франсоа Оланд. Според близки до кандидата, ако бъде избран, той ще иска удвояване на спасителния фонд за еврозоната до 1 трлн. евро и възможността той да заема средства от ЕЦБ.

Много от елементите на „инвестиционния пакт” на Оли Рен вече са били предлагани – повече средства за Европейската инвестиционна банка, създаване на еврооблигации за финансиране на инфраструктурни проекти и използването на бюджета на ЕС за съфинансиране на инвестиции, припомня FT.

Публичното огласяване на подробностите в дневния ред преди френските избори обаче е знак за това колко много очакваната победа на Оланд е изместила дебата в Брюксел.

Новите икономически прогнози на ЕК през идната седмица, които се очаква да бъдат ревизирани надолу за няколко от членките на еврозоната, биха дали основание на Рен за отлагане с година на графика за намаляване на бюджетните дефицити, както настояваха някои представители на ЕС и МВФ.

Като проява на задълбочаващото се безпокойство относно европейската дългова криза, норвежкият държавен инвестиционен фонд вчера обяви, че е продал всички ирландски и португалски държавни облигации в портфейла си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още