IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд иска мерки за икономически растеж във фискалния пакт

Френският кандидат-президент настоява, че в сегашния си вид споразумението няма да измъкне Европа от кризата

14:19 | 25.04.12 г.
<p>
	<em>Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Кандидат-президентът от френската социалистическа партия Франсоа Оланд настоява европейският фискален пакт да бъде допълнен с инструменти за насърчаването на икономическия растеж, съобщи FT.

Финансовите пазари обаче не са убедени в перспективата за победа на Оланд на предстоящия балотаж, тъй като се страхуват от отказа му да ратифицира новия европейски договор, ако исканията му не бъдат изпълнени, допълва изданието.

„Това, което ни притеснява, не е това, което е включено, а онова, което не е включено в споразумението“, коментира пред FT Мишел Сапен, бивш министър на финансите на Франция, който е съветник на Оланд.

По думите му фискалният пакт в сегашния си вид не гарантира, че Европа ще се измъкне от капана на икономиите.

„Договор, който да се основава само на бюджетна дисциплина, е договор, който ще притисне Европа до стената", посочва Сапен.

Той заявява, че постигането на растеж е единственият начин да бъде преборена безработицата и да намалеят дефицитите и дълга, но при политически и социално приемливи условия.

„Франсоа Оланд е изцяло ангажиран с обещанието си за намаляване на дефицита на Франция до 3% от брутния вътрешен продукт през 2013 г. и елиминирането на отрицателното салдо през 2017 г., което е в съответствие с целите, определени във фискалния пакт“, допълва Мишел Сапин.

По думите му Оланд не настоява за „кейнсиански инжекции в икономиката“, подобни на предприетите в цяла Европа през 2008 и 2009 г. в отговор на финансовата криза, предизвикана от колапса на Lehman Brothers.

“Мерките, за които Франсоа Оланд ще настоява, включват преориентиране на европейските структурни фондове към производителни предприятия и научни изследвания“, коментира Сапен.

Оланд ще иска и да се даде тласък на финансирането за Европейската инвестиционна банка, която на свой ред да отпуска средства за големи инфраструктурни проекти и нови технологии. Има вероятност предложенията му да получат подкрепа от други страни, тъй като нарастват опасенията, че мерките за икономии задушават икономическия растеж.

Франсоа Оланд обаче навлезе дълбоко в друга спорна територия – за ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той настоява тя също да бъде преориентирана в полза на растежа и заетостта. Сапен признава, че това е деликатна тема, но допълва, че Оланд никога не е поставял и няма да поставя под въпрос независимостта на ЕЦБ.

Сапен потвърди също така, че Оланд ще поиска да се възобнови дискусията за даването на статут на банка на Европейския стабилизационен механизъм – постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Такъв опит направи и сегашният президент Никола Саркози, но усилията му бяха отблъснати от канцлера на Германия Ангела Меркел.

"Нашата цел е не да се конфронтираме с Германия, а да намерим общ език и политики, които да действат в една и съща посока“ , коментира Мишел Сапен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още