IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как предстоящите избори в Европа ще засегнат пазарите?

Преизбиране на Саркози, традиционнa коалиция в Гърция и регионална подкрепа за Меркел ще подкрепят рисковите активи, смята Мохамед Ел-Ериан

21:35 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как предстоящите избори в Европа ще засегнат пазарите?

Омръзнало ли ви е от нестабилността, която внасят на пазара на акции всичките икономически, финансови и политически новини от Европа, пита Мохамед Ел-Ериан в коментар за CNBC?

Освен, че това ще продължи, сега трябва да се подготвим и за отражението на предстоящите избори на Стария континент през следващите няколко седмици, изтъква ръководителят на Pimco.

Цикълът започва тази неделя с първия кръг от президентските избори във Франция, на които не се очаква някой да вземе надмощие.

Вторият кръг е на 6 май, последван от парламентарни избори в Гърция и регионални в Германия. Засега цикълът приключва с референдума в Ирландия на 31 май.

Във всеки от тези избори политиците предлагат на избирателите различни интерпретации на миналото, и което е много по важно - на бъдещето.

Това е особено вярно в Гърция, където се противопоставят застъпниците на строгите бюджетни икономии и тези, които биха избрали нещо различно.

За инвеститорите нещата се свеждат до избор между настоящата все още несигурна политика на страната и нова, която би била още по-рискова за тях.

Във Франция нещата са по-неясни, не заради позициите на претендента Франсоа Оланд, който е постоянен в искането си за префокусиране на политиката от икономии към растеж, а заради президента Никола Саркози, който в опита си да навакса преднината на Оланд в проучванията променя позициите си и поема нови ангажименти.

Ако Саркози не спечели, германският канцлер Ангела Меркел ще загуби най-важния си съюзник в центъра на Европа, подкопавайки усилията си за заздравяване на институционалните и икономически основи на еврозоната.

Това може да обясни необичайната й подкрепа за Саркози по време на предизборната кампания, а и идва в момент, когато мнозина очакват местните избори в Германия, за да разберат дали кнацлерът ще остане на власт след националните избори догодина.

Ирландският референдум пък представлява първият видим тест за обществена подкрепа относно Европейския фискален пакт.

Какъв ще е най-благоприятният изход от всички тези избори за пазарите според инвеститора?

Ако имате дълги позиции в рискови активи бихте предпочели преизбиране на Саркози, стабилна коалиция между традиционните партии в Гърция, подкрепа за Меркел от местните избори в Германия и положителен вот на референдума в Ирландия, казва Ел-Ериан.

Ако се случи точно обратното, облагодетелствани ще бъдат заелите къси позиции, а при смесени резултати от значение ще бъдат продължителните политически маневри относно други елементи, които влияят върху склонността на пазара към риск.

Понякога изборите водят до несигурност и променливо съотношение между възможности и рискове за инвеститорите. В момента навлизаме в подобна фаза в Европа, смята той.

Освен националното си значение предстоящите избори ще имат и международни последствия, които засягат перспективите за регионална координация, а следователно и темповете на разрешаване на европейската дългова криза, завършва Мохамед Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още