IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел заяви подкрепата си за Саркози след загубата му на първия тур

Опозоционният лидер Габриел пък обяви, че победа на Оланд ще означава промяна на курса на излизане от европейската дългова криза

20:48 | 23.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел заяви подкрепата си за Саркози след загубата му на първия тур

Канцлерът на Германия Ангела Меркел продължава да подкрепя кандидатурата на Никола Саркози за президентския пост във Франция, въпреки загубата му на първия тур. Говорител на канцлера обаче заяви, че Меркел не възнамерява да се ангажира лично с предизборната кампания на Саркози.

Говорителят на канцлера заяви днес дипломатично, че Ангела Меркел се надява на добро бъдещо сътрудничество с всеки, който бъде избран за президент на Франция. Франция и Германия ги свързва приятелство, независимо коя партия е на власт, каза той.

От своя страна лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зигмар Габриел не скри днес въодушевлението си от победата на френския социалист Франсоа Оланд на първия тур на президентските избори и заяви, че тази победа дава надежда за едно начало на алтернативна политика в Европа на курса на икономии и лишения, провеждан от Меркел и Саркози.

Ако Оланд победи Саркози на втория тур на шести май, това ще означава промяна на курса на излизане от европейската дългова криза, начертан от тях, заяви Зигмар Габриел, който се надява да бъде следващият германски канцлер.

Той подчерта, че изпадналите в дълг държави се нуждаят не от рестрикции и бюджетна дисциплина, налагани от Саркози и Меркел, а от подкрепа за растеж и нов план "Маршал".

(БНР)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Защо ни е изобщо държава, като сме половин град хора? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Защо им е на французите президент, като си имат Меркел?? все пак:"Франция и Германия ги свързва приятелство, независимо коя партия е на власт"Защо ни е на нас правителство, когато правим каквото каже брюксел? Все интересни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още